Adnan Tekin in gesprek met Hendrik de Kok, Landelijk Ambassadeur mbo 2019

17-05-2021

Hendrik de Kok werd in 2019 benoemd tot Landelijk Ambassadeur mbo. Zijn opvolger wordt bekend gemaakt tijdens het Ambassadeursgala op 17 mei. Heeft het mbo wel een ambassadeur nodig die het mega belangrijk onderwijs vertegenwoordigd? Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad en Hendrik de Kok buigen zich over deze vraag.

Na anderhalf Landelijk Ambassadeur mbo te zijn geweest, is Hendrik de Kok nog trotser op het mbo dan hij al was. “Ik heb een inkijkje gekregen in wat er op andere mbo-scholen gebeurd en wat mbo-studenten allemaal doen. Er gebeuren zoveel mooie dingen die mbo’ers in gang hebben gezet,” zegt Hendrik die zelf ten tijde van zijn ambassadeurschap de opleiding Verpleegkunde volgde bij ROC Tilburg.

Gezicht van het mbo

Zonder mbo’ers zouden heel veel bedrijven onthand zijn en valt de maatschappij stil, vult Adnan Tekin aan. “Neem de test- en vaccinatiestraten of de bemensing bij de verkiezingsbureaus. Het zijn mbo’ers die ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt. Het mbo is een sterk merk dat het verdient om nog meer over het voetlicht te komen. De Landelijk Ambassadeur mbo draagt daaraan bij. Hij of zij is immers het gezicht van de 500.000 studenten die het mbo telt. Dat is een hele verantwoordelijkheid.”

Die verantwoordelijkheid voelde Hendrik ook. “Iedere mbo-student heeft een mooi verhaal dat het waard is om te delen. Dat was mijn missie als Landelijk Ambassadeur mbo.” De coronacrisis zette echter een streep door een aantal bijzondere onderwerpen die Hendrik voor ogen had, zoals het volgen van Team Nederland tijdens de Europese vakwedstrijden op EuroSkills. Dat deed geen afbreuk aan zijn doel om het mbo onder de aandacht te brengen via zijn eigen kanaal op YouTube: #hendrikovergrenzen. “Het is jammer dat die filmpjes niet zo goed bekeken zijn. Het mbo verdient een groot publiek.”

Deuren open

Als Landelijk Ambassadeur mbo, gingen er verschillende deuren open voor Hendrik. Hij heeft bijvoorbeeld diverse gesprekken gevoerd over het mbo met Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen. “Ze heeft een warm hart voor het mbo. Ik heb haar uitgenodigd om een dag mee te lopen op de leerafdeling Cardiologie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) waar ik toen stageliep. Ze was erg onder de indruk. Tijdens een debat in de Tweede Kamer noemde ze de leerafdeling van het ETZ. Daar was ik erg trots op.”

Den Haag

Adnan en Hendrik vormen samen met Alexander van der Doorn, Beste Praktijkopleider 2019, de jury die op het Ambassadeursgala van 17 mei zal beslissen wie de opvolger van Hendrik wordt. “De nieuwe ambassadeur moet het DNA van het mbo in zich dragen,” zegt Adnan. Dat is onder meer beroepstrots, ondernemerschap, zelfverzekerdheid en kansen zien. “Dat zou ik heel graag willen tonen aan de beleidsmakers en politici in Den Haag. De meeste van hen hebben zelf niet op het mbo gezeten en zijn daardoor minder bekend met mega belangrijk onderwijs. Voor de nieuwe Landelijk Ambassadeur mbo ligt wat mij betreft daar een mooie taak.”#hendrikovergrenzen

Via het YouTube-kanaal #hendrikovergrenzen liet Hendrik de Kok, Landelijk Ambassadeur mbo, bijzondere verhalen zien van (oud) mbo-studenten. Bekijk de video’s hier terug.
Ambassadeursgala


Op maandag 17 mei 2021 vanaf 17.30 uur wordt de 20e editie van het Ambassadeursgala online gevierd. Via een livestream vanuit Theater Orpheus in Apeldoorn worden ruim 70 finalisten coronaproof in de spotlights gezet. Presentator van deze avond is Jan Versteegh en OG3NE verzorgt de muzikale omlijsting. Tijdens de uitzending wordt bekendgemaakt welke van de 42 mbo-ambassadeurs zich Landelijk Ambassadeur mbo 2021 mag noemen (MBO Raad/Dit is mbo). Ook wordt bekendgemaakt wie het Onderwijsteam van het Jaar (BVMBO/AOb) wordt en welke prijs studenten uit Team Netherlands (WorldSkills Netherlands) kunnen winnen. En via een live sms-stemming bepaalt de kijker welke innovatieve stage of leerbaan het meest inspireert en welk bedrijf daarmee de Ideas on Stage Publieksprijs (SBB) verdient. Bekijk hier het Ambassadeursgala

 

Mbo’ers Pakken Aan

In aanloop naar de verkiezing van Landelijk Ambassadeur mbo, deden 42 mbo-ambassadeurs mee aan Mbo’ers Pakken Aan. In deze YouTube-serie gingen zij – verdeeld over drie teams – aan de slag met het bedenken van oplossingen voor een duurzamere wereld. Kijk de afleveringen hier terug.

Reageer

#hendrikovergrenzen: Terugblik

Trailer - Ambassadeursgala 2021 - de ontknoping

Aflevering 1 Mbo'ers Pakken Aan - De uitdaging