Mbo'ers in de politiek - Sunita Biharie (SP)

12-07-2021

In de Tweede Kamer zijn nauwelijks volksvertegenwoordigers te vinden die een opleiding gevolgd hebben op het mbo. En ook op de kieslijsten van de politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen was het aantal kandidaten met een mbo-achtergrond op een hand te tellen. Juist zij hebben hun mbo-achtergrond onderdeel gemaakt van hun persoonlijke campagne. Deze serie interviews met politici is eerder dit jaar gepubliceerd in de MBO Krant. 

Sunita Biharie van de SP spreekt klare taal. Op sociale media, in de gemeenteraad van Apeldoorn waar ze fractie van de SP leidt, en in haar werk als jeugdzorgmedewerker. Met een Rotterdamse tongval zegt ze wat ze vindt en dat doet ze zonder ingewikkelde woorden of interessantdoenerij. “Ik schaam mij er niet voor het te zeggen als ik een Kamerstuk lees en ik het niet begrijp. De mensen die dat opschrijven moeten zich schamen!"

Tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer stond Biharie op -basis van peilingen- verkiesbare plek voor de SP. Helaas voor Biharie was de uitslag teleurstellend en viel ze net buiten de boot. Nu werkt ze weer in de jeugdzorg en als fractieleider voor haar partij in haar woonplaats Apeldoorn. In het jaar tot aan de verkiezingen was ze een fractiemedewerker in de Tweede Kamer. “Dan leer je het werk in de Tweede Kamer,” vertelt Biharie. “Ik werd zo helemaal voorbereid voor het Kamerlidschap.”

In die periode in Den Haag leerde ze dat taal mensen behoorlijk kan uitsluiten. “Je moet vooral heel goed lezen in al die stukken wat er niet in staat! De stukken staan vol met moeilijke woorden, maar heel veel vertellen ze nooit. In en rondom de Tweede Kamer heeft vrijwel iedereen een academische graad. En ik vind dat als je de regering controleert op een dossier als jeugdzorg, je beter daar ook een paar jaar hebt rondgelopen om te weten hoe het er echt aan toe gaat. En zo gaat het met zoveel dossiers. Overal heb je wel een ‘toeslagenaffaire’. Neem nou de kwestie van de Hoenderloo Groep (jeugdzorginstelling die haar deuren moest sluiten). Dat stond al heel lang op mijn netvlies. Dat zie je van een afstand gebeuren zonder dat iemand ingrijpt.” 

Al snel praten we ook over het mbo. Zelf kwam ze van een jeugdinternaat, een jeugd vol hobbels maar ze schopte het tot de jeugdhulpverlener met een mbo 4-opleiding. Het maakte Biharie één van de weinige kandidaat-Kamerleden zonder afgeronde hbo- of academische opleiding.

'We moeten af van het idee dat politiek voor academische mensen is'

Dat ze een mbo gedaan heeft, steekt ze niet onder stoelen of banken. Het is haar kracht geworden. “Ik ga regelmatig langs bij mbo-scholen omdat ik dat gewoon tof vind. En als ik dan een groep studenten toespreek en vraag wie zich wel eens minderwaardig voelt, dan krijg je echt veel vingers. Dat is zo onterecht! Als ik praat met studenten op de universiteit gaat het in de eerste plaats altijd over mij. Mijn uiterlijk bijvoorbeeld, dat vinden ze maar gek voor een politicus. En dan de gesprekken. Eindeloze analyses zijn het. Wat bedoel je nou eigenlijk? Doe er dan wat aan! Nee, tegen alle vmbo’ers en mbo’ers zou ik willen zeggen: pak je plek. Je bent niet minder. Nederland heeft jullie juist nodig! Politiek is er ook voor jou. We moeten echt af van de gedachte dat politiek vooral voor academische mensen is. Dat is een mentaliteitsprobleem.”

Of ze er over vier jaar weer bij is weet Biharie nog niet. Nu heeft ze haar werk in de jeugdhulpverlening weer opgepakt. “Ik zou niets liever willen doen dan dat. Ik wil een mens zijn en voor mensen opkomen die dat zelf minder kunnen. Dat kan in de gemeenteraad en dat kan als actievoerder. En misschien ben ik er bij de volgende verkiezingen weer bij.”

Reageer