#mboinhetstemburo - Studenten TalentLAB helpen mee in Nijmegen

03-03-2021

“Verkiezingen in je eigen gebouw, die leerkans mag je niet laten lopen”

In samenwerking met de gemeente Nijmegen zorgen tien tot vijftien mbo-studenten van ROC Nijmegen op woensdag 17 maart voor een veilige én aantrekkelijke stemlocatie in het eigen schoolgebouw. Dit doen ze in het kader van TalentLAB, de plek waar ambitieuze mbo-studenten ander onderwijs kunnen ontdekken. 

In samenwerking met de gemeente Nijmegen zorgen tien tot vijftien mbo-studenten van ROC Nijmegen op woensdag 17 maart voor een veilige én aantrekkelijke stemlocatie in het eigen schoolgebouw. Dit doen ze in het kader van TalentLAB, de plek waar ambitieuze mbo-studenten ander onderwijs kunnen ontdekken. 

In oktober 2020 startte ROC Nijmegen met haar TalentLAB. Het is bedoeld voor mbo-studenten die iets extra’s willen leren dat bijvoorbeeld net buiten hun studie valt. Docent en teamlid TalentLAB Malou Beursken: “Studenten leggen een leervraag bij ons neer. Zo wilde  een studente verpleegkunde leren om oude mensen mooi op te maken. Daar zoeken we dan iets voor.” Ook het bedrijfsleven mag bij TalentLAB aankloppen met  projectideeën. Bijvoorbeeld om op die manier talentvolle studenten op hun radar te krijgen en het eerste contact te leggen. “Voor een dergelijk project proberen we dan studenten van verschillende richtingen in te zetten, zodat ze bij elkaar in de keuken kijken en van elkaar leren”, aldus Beursken.

Presentatie

Interesse voor TalentLAB kwam er ook vanuit de gemeente Nijmegen, in het kader van de komende verkiezingen. Het roc was al een stemlocatie en uit overleg tussen ROC Nijmegen en de gemeente ontstond het idee om studenten in te zetten om de verkiezingsdag op 17 maart soepel te laten verlopen. Dat ging via een aantal projecten, vertelt Beursken enthousiast. “Als eerste hebben studenten verpleegkunde in een presentatie bij de gemeente laten zien hoe we op die dag aan alle gevraagde medische corona-voorwaarden kunnen voldoen. Van vragen naar de gezondheid van de stemgerechtigden tot het in acht nemen van de afstandsregels.”

Jongerenlocatie

Verder zijn de toch wel moeilijk geformuleerde protocollen door studenten van Juridisch in beter te begrijpen taal herschreven en gaan studenten Evenementen en Toerisme de stemgerechtigden op de verkiezingsdag ontvangen en begeleiden. Beveiligingsstudenten zorgen ervoor dat, met de presentatie van de verpleegkundigen in hun achterhoofd, alles op de locatie goed en veilig verloopt. “Wanneer er in je eigen gebouw zoiets direct tastbaars als verkiezingen plaatsvinden, is dat een leerkans die je niet mag laten lopen”, vindt Beursken. “In de lessen burgerschap besteden we er daarom in de aanloop naar 17 maart ook aandacht aan. Zodat iedereen weet wat het inhoudt en waarom het zo belangrijk is.” Daarnaast wordt het op 17 maart ook gewoon een interessante happening. Door de gemeente is het roc aangewezen als een jongerenlocatie, bedoeld om jongeren te stimuleren om te gaan stemmen. Radiozender 3FM is aanwezig en Bindkracht 10 gaat filmpjes uitzenden waarin jongeren meer vertellen over waarom zij stemmen.

Update

Net als andere mbo-instellingen is ook ROC Nijmegen vanaf 1 maart weer (beperkt) open voor studenten. Dat zorgde vanzelfsprekend voor een update van de draaiboeken voor 17 maart. “Je moet er rekening mee houden dat er daardoor meer mensen binnen zijn, terwijl je wel die anderhalve meter moet handhaven”, legt Beursken uit. “De studenten hebben daarvoor aanpassingen aan de in- en uitgang bedacht.”

#mboinhetstemburo

De Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties en de MBO Raad werken samen om zoveel mogelijk mbo-studenten de kans te geven met hun kennis en kunde als vrijwilligers te participeren bij de stembureaus. Zo kunnen mbo-scholen de verkiezingen integreren in hun lessen over burgerschap en maken de studenten op een bijzondere manier kennis met democratie. Het doel van burgerschap in het mbo is onder meer studenten ondersteunen in hun ontwikkeling als kritische burger. Veel scholen hebben daarvoor mooie initiatieven gekoppeld aan de verkiezingen. In de aanloop naar 17 maart belichten we hier op onze site wekelijks een van deze initiatieven.

 

 

 

Reageer