Awareness (eigen) veiligheid in het onderwijs

08-11-2017

De themabijeenkomst Awareness in het onderwijs vindt plaats op donderdagmiddag 30 november 2017. Het programma start om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur. U bent vanaf 13.30 uur van harte welkom en na afloop kunt u - onder het genot van een hapje en drankje - uiteraard nog even napraten. Alle informatie staat op deze website.

1. Awareness; wat is het en waarom is het belangrijk?
Spreker: Jan ten Hove, Luitenant kolonel der mariniers/Hoofd opleidingen Marine
Inmiddels zijn er voldoende voorbeelden in de wereld waaruit blijkt dat alleen technische maatregelen onze veiligheid niet kunnen garanderen. Mensen moeten zelf ook een actieve rol gaan spelen. Door goed op te letten en vervolgens te handelen kunnen incidenten worden voorkomen. Op school en in de toekomstige beroepspraktijk van de student.

2. Awareness in de dagelijkse praktijk
Spreker: Peter Willems, Department Manager Security Bijenkorf Amsterdam
De inwoner en de toerist begeven zich door een steeds drukker wordende omgeving waarin 24/7 service verwacht wordt. Het is aan de Stad, de Politie, de ondernemers en de spelers in deze omgeving om de gast optimaal te faciliteren. Met veiligheid. En beleving.

Het profilen van bezoekers en personeelseden, het herkennen van risico’s en het inspelen op die risico’s zodat ze beheersbaar zijn. Dat moet de dagelijkse praktijk zijn in omgevingen waar verschillende mensen samen komen. Zodat de tevreden gast terugkeert na een optimale ervaring.

3. Awareness binnen de onderwijsomgeving
Sprekers: Geert van Oosterhout, Advanced Forces Group en Michael Middleton, adviseur veiligheid onderwijs en voormalig piloot Air Force One
Hoe zorgen we er voor dat studenten, docenten, medewerkers en bezoekers veiligheid binnen de school ervaren en hoe kunnen we hen het beste reële veiligheid bieden? Op Amerikaanse universiteiten wordt hier veel aandacht aan besteed. Hoe ziet dat eruit en wat kunnen we er in Nederland van leren?

Bij deze presentatie wordt gebruik gemaakt van een video verbinding en is deels in het Engels.

4. Awareness, hoe moet je dat dan doen?
Spreker: Ran Cohen, CEO SDR Academy
Wat is afwijkend gedrag en waar moet je dan op letten? En als iemand zich verdacht gedraagt, wat moet je dan doen en hoe spreek je degene aan? Door kennis en het aanleren van vaardigheden lever je een directe bijdrage aan de reële veiligheid. Je kunt op de juiste manier reageren en op die manier incidenten voorkomen. Ook zorgt de combinatie van kennis en vaardigheid voor een veilig gevoel; sociale veiligheid.

Deze presentatie is in het Engels.