Cortenbosch en Aventus maken soepeler overstap vmbo naar mbo mogelijk

12-02-2018

In de eerste week van februari gingen de eerste 8 leerlingen van Veluws College Cortenbosch voor een masterclass naar Aventus. Ze maakten kennis met de beroepen Assistent Officemanager en Virtual Assistent op het mbo. Deze masterclass is onderdeel van een samenwerkingsproject tussen Cortenbosch en Aventus om de overstap van vmbo naar mbo beter op elkaar af te stemmen.

Economiedocent Sedat Yildirim van Cortenbosch en Jacoline Grunbauer van Aventus zagen een grote overlap in het lesprogramma tussen de nieuwe profielen op het vmbo en het eerste leerjaar op het mbo. Zij hebben de handen ineen geslagen en het mogelijk gemaakt dat de vmbo-leerlingen die straks in mei examen doen, hun opleiding versneld kunnen afronden. De betreffende leerlingen krijgen vrijstellingen van de lesstof die ze al op het vmbo gevolgd hebben en kunnen daarmee de driejarige mbo-opleiding Managementassistent in bijvoorbeeld twee jaar afronden.

Studiewinst bij mbo-opleiding Managementassistent
‘Ik ben heel trots dat we onze leerlingen een vervolgopleiding kunnen bieden die naadloos gaat aansluiten op dat wat ze geleerd hebben bij ons op school’, aan het woord is Sedat Yildirim, economiedocent bij Cortenbosch en mentor van de groep. ‘Zij zijn de eerste lichting leerlingen die straks examen doen in het nieuwe profiel en al veel beroepsgerichte kennis meenemen over economie en Office management. Meer dan voorheen. Bij Aventus gaan ze nu voortborduren op de kennis en vaardigheden van deze leerlingen, zodat ze wel één jaar studiewinst kunnen boeken.’ Jacoline Grunbauer, mbo-docent bij Aventus vult aan ‘De leerlingen volgen allereerst deze Masterclass en daarna moeten ze in juni 2 weken bij ons op school komen. Deze extra lessen sluiten we af met een assessment en dit bepaalt hoe hun vervolgopleiding eruit gaat zien. We willen op maat naar de leerling kijken en onderwijs geven dat hem of haar blijft uitdagen met alleen herhaling van de lesstof als dat echt nodig is.’

 

Samenwerking stapsgewijs uitbouwen
De docententeams van beide scholen krijgen door deze samenwerking stapsgewijs de gelegenheid om bij elkaar in de keuken te kijken  ‘We komen beter in contact met elkaar en kunnen veel van elkaar leren wat betreft vakinhoud, stage en opdrachten’, aldus Yildirim. Bovendien willen beide scholen de samenwerking uitbouwen naar andere economische profielen, zodat ook leerlingen in de richting Commercieel en Administratief in aanmerking komen voor studieversnelling in het mbo.

Aventus
‘Het is heel leuk om de mbo-studenten allerlei dingen te vragen en samen te werken met hen. Zo krijg je een goed beeld van de vervolgopleiding’, zegt Charlotte, leerlinge van het Cortenbosch.