100 mbo-studenten bevragen kabinet tijdens verantwoordingsdag

21-05-2019

Op maandag 20 mei 2019 organiseerde de Tweede Kamer de jaarlijkse V-100: een burgerpanel dat Kamerleden helpt bij het controleren van de regering. Dit jaar waren 100 mbo-studenten uitgenodigd om kritische vragen te stellen over het beleid en de uitgaven van het kabinet. Het Kennispunt MBO Burgerschap en de MBO Raad zorgden voor ondersteuning.

Mbo-studenten bieden het koffertje met vragen (gemaakt door Cibap-student Thijmen, links van Arib) aan Kamervoorzitter Arib aan.

Het burgerpanel van mbo-studenten kwam tot stand via de MBO Raad en het kennispunt: burgerschapsdocenten konden zich met hun studenten aanmelden. In de weken voor het event bereidden de studenten zich met hun docenten voor met speciale lessen. Het panel is onderdeel van het zogeheten verantwoordingsdebat dat komende dinsdag plaatsvindt. Daarin legde het kabinet verantwoording af over het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2018 en het Rijksjaarverslag 2018 (de jaarverslagen van alle ministeries) die aan de Tweede Kamer zijn overhandigd. De Tweede Kamer debatteert in week 23 met minister-president Rutte en minister van Financiën Hoekstra. Voorafgaand aan dit debat stelden 100 kritische en nieuwsgierige mbo-studenten vragen aan verschillende Kamerleden en Kamervoorzitter Arib. De vragen van de studenten zijn onderdeel van dit verantwoordingsdebat.

Thema’s

De vragenstellers zijn afkomstig van verschillende opleidingen, van entree tot niveau 4. De studenten stelden vragen op vijf verschillende thema’s: Kansen op de arbeidsmarkt, Woningmarkt, Grenzeloos mbo, Investeren in veiligheid, Ouderen- en verpleeghuiszorg. Aan het eind van de dag nam Kamervoorzitter Arib een koffertje, gemaakt door Cibap-student Thijmen, met daarin de verzamelde vragen in ontvangst. Daarbij nam ze uitvoerig de tijd om met de studenten in gesprek te gaan. Zo onthulde zij bijvoorbeeld zelf ook een mbo-opleiding te hebben gedaan (Maatschappelijk werk).

Vragen

De vragen die de studenten verzamelden voor het koffertje waren net zo divers als de studenten zelf. Ze liepen uiteen van: ‘Wat doet u als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de kans van mbo’ers op de arbeidsmarkt te vergroten?’ via ‘Kunt u toelichten waarom u er niet in bent geslaagd voldoende medewerkers bij de politie aan te trekken’ tot ‘Hoe kan het dat er in 2018 een ziekenhuis failliet gaat, terwijl er een overschot is van 11,3 miljard euro op de begroting?’. Alles bij elkaar een interessante mix en mooie voorbeelden van de maatschappelijke betrokkenheid van de mbo-studenten. Alle vragen die de studenten stelden zijn te zien in het document in de zijbalk (pdf).

Tijdens de V-100 deed Landelijk ambassadeur mbo Desirée Hernandez via het Instagram-account van de Tweede Kamer fotoverslag en maakte ze vlogs die de komende weken via Ditismbo te zien zullen zijn. Het event was ook te volgen via de social media van Ditismbo en de MBO Raad.

 

Marije Hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673