MBO Raad positief over Groenlinks-initiatief

19-10-2018

De MBO Raad is positief over het initiatief van Groenlinks om de verschillende kwalificaties in het mbo, net als in het hbo, te voorzien van titels. Ton Heerts: “Het mbo staat volop in de aandacht. En dit initiatief past heel goed bij de terecht stijgende waardering voor de vakmannen en –vrouwen van vandaag en morgen.” Hoe een eventuele nieuwe benaming eruit zou moeten zien, vindt Heerts op dit moment minder belangrijk. “Het gaat mij om de waardering die uit dit voorstel spreekt voor het gehele beroepsonderwijs, niet zozeer om de inhoud. Bouwvakker, webdesigner of verpleegkundige is ook een fantastische titel.”

Van onze beroepsbevolking heeft ruim 40% een mbo-diploma (18% hbo, 10% wo). “Mbo’ers vormen de ruggengraat van onze samenleving en economie. Dat is iets om steeds even bij stil te staan: zij verzorgen, bouwen, houden ons land veilig, bepalen met hun bedrijven het beeld in de straat. En daar mogen, nee, móeten we trots op zijn.” Wat Heerts betreft wordt die trots goed geïllustreerd door de bezoeken die de Koning inmiddels aan mbo-scholen heeft gebracht. “We hadden natuurlijk onze nationale opening van het mbo-jaar in augustus bij ROC Tilburg namens alle mbo-scholen. Daar spraak de Koning lovende woorden aan het adres van alle mbo’ers. En onlangs was hij te gast bij ROC van Twente, bij een werkbezoek aan Twente. Ook daar gaf hij alle aandacht aan ons mbo-talent.”

Het initiatief van Groenlinks past prima in de stijgende waardering voor het mbo. “De verschillende kwalificaties op mbo-niveau kennen al wel een benaming. Zo ben je met een niveau 2-diploma uitvoerend beroepsbeoefenaar, met niveau 3 zelfstandig beroepsbeoefenaar en mag je je met niveau 4 ook specialist noemen. Maar dat zijn wettelijke termen. En we kunnen ons voorstellen dat dat niet erg tot de verbeelding spreekt.” Of de titels die Groenlinks heeft gekozen dat wel doen, is even de vraag. Heerts: “Maar dat is niet zo belangrijk. Ze geven immers zelf aan dat ze open staan voor suggesties. De discussie begint dus pas, en iedereen – van student tot bedrijfsleven – kan daarbij betrokken worden. We omarmen daarom dit idee absoluut.” 

Het mbo staat volop in de aandacht. En dit initiatief past heel goed bij de terecht stijgende waardering voor de vakmannen en –vrouwen van vandaag en morgen.
MBO Raad
Ton Heerts