In de schijnwerpers: Daan van Riet

Laatst gewijzigd: 22-11-2016

Deze maand in de schijnwerpers: Daan van Riet van ROC Midden Nederland over filosoferen in het mbo -  kritische denkvaardigheden zijn door iedereen aan te leren.

Wanneer u denkt dat filosofie alleen voor intellecten en oude mannen met grijze baarden is nodig ik u uit dit vooroordeel kritisch te bevragen. Ook studenten in het mbo kunnen dit, ze kunnen dit zelfs erg goed.

Op ROC Midden Nederland ben ik afgelopen schooljaar begonnen met het geven van filosofie, het doel: kritische denkvaardigheden aanwakkeren. Studenten hebben deze vaardigheden al, ze moeten alleen geactiveerd worden. De resultaten zijn bemoedigend: ze kunnen het! Onze doelgroep kan filosoferen en zit wél te wachten, zoals sommigen zullen ontkennen, op levensvragen. Onze taak: leer hen het verschil tussen mening en kennis. Leer hen redeneren! Maak het aantrekkelijk door vragen te stellen als “ben ik verplicht mijn docenten dankbaar te zijn?” of “ben ik verantwoordelijk voor de opvoeding van mijn buurmeisje?” Hierachter schuilen grootse filosofische vragen.

Belangrijk: de denkvaardigheden moeten getraind worden. Op ROC Midden Nederland leren we studenten dit door denkstructuren uit te leggen. Doordat het inzichtelijk wordt krijgen debatten meer diepgang, wordt er beter naar elkaar geluisterd en leren ze drogredeneringen te (h)erkennen. Ik benoem het nogmaals: ze kunnen dit, echt waar! Probeer het, maar onthoud alsjeblieft dat het een kunde is. Ze moeten het leren, dit kost tijd en energie. Het vraagt moed van de student én van de docent.

Geloof me: onze studenten worden graag uitgedaagd. Succes en vooral heel veel plezier!

Vragen of opmerkingen? Erg welkom!

Met hartelijke groeten,

Daan van Riet

info@daanvanriet.nl | d.vanriet@rocmn.nl

Afbeelding van Daan van de Riet