In de schijnwerpers: Lidy van Oers

Laatst gewijzigd: 13-09-2016

In de schijnwerpers van Netwerk Burgerschap MBO: Lidy van Oers van het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch. Het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch heeft Burgerschap hoog in het vaandel. Lidy van Oers is als coördinator Loopbaan & Burgerschap, voor veel burgerschapsprojecten die het Koning Willem I College collegebreed uitvoert de drijvende kracht. Tijdens een van de regionale netwerkbijeenkomsten heeft Lidy de aanpak van het KWIC gepresenteerd.  Ze heeft daarbij ook voorbeelden van projecten en activiteiten gegeven.

Een mooi voorbeeld van een burgerschapsactiviteit is de Week van de Rechten van de Mens die Lidy rond de Internationale dag van de rechten van de mens (10 december) organiseert. Binnen die week vinden allerlei activiteiten plaats, zoals een schrijfmarathon voor Amnesty International (met meer dan 1200 brieven als resultaat in 2015), excursies naar Nationaal Monument Kamp Vught en een goedbezochte lezing van Jan Pronk met als titel ‘Mensenrecht na Parijs’.

Om de excursies (klassenbezoeken) naar Kamp Vught, maar ook naar andere organisaties zoals b.v. het Provinciehuis mogelijk te maken, schafte het platform docenten burgerschap van het KWIC fietsen aan.

In de week van de rechten van de mens gingen 10 klassen dus op de fiets naar Vught. Ze kregen daar een rondleiding op het terrein en bij de Goelag expositie. Op maandag werden daar toevallig ook  opnames gemaakt voor de boekverfilming van De Held (Jessica Durlacher).

De studenten waren onder de indruk van hetgeen ze zagen en hoorden. Er is onder hen veel aandacht voor het verleden. Zo wordt voor burgerschapsvorming dankbaar gebruik gemaakt van een historisch monument in de omgeving van de school.

De volledige presentatie van Lidy, met nog veel meer voorbeelden van activiteiten, vind je onder gerelateerde documenten.