Loopbaanoriëntatie & -begeleiding

Loopbaanoriëntatie- en -begeleiding (lob) speelt een belangrijke rol in het leven van leerlingen en studenten, omdat het hen helpt bij het maken van een passende opleidingskeuze en voorkomt dat ze voortijdig afhaken. Dit proces begint al in het voortgezet onderwijs, waar jongeren voor het eerst in aanraking komen met opleidings- en beroepskeuzes. Het mbo sluit hier nauw bij aan door middel van onderwijsprogramma's en begeleiding die hen inzicht geven in de verschillende doorstroommogelijkheden, zoals het overstappen naar een andere mbo- of hbo-opleiding, of het direct betreden van de arbeidsmarkt.

Vaardigheden voor levenslang leren

Loopbaanoriëntatie- en -begeleiding (lob) helpt studenten om hun kwaliteiten, mogelijkheden en drijfveren te ontdekken. Dit stelt hen in staat om een geschikte opleiding te kiezen en succesvol verder te gaan. Lob omvat reflectieactiviteiten en begeleiding, waarbij studenten keuzes maken tijdens hun studie, zoals stage, en voor hun toekomst, zoals vervolgstudies of beroepen. Ook gaat lob over het ontwikkelen van vaardigheden voor een leven lang leren. Dankzij lob weten studenten beter waar ze goed in zijn en wat bij hen past, wat hun kansen op een succesvolle loopbaan vergroot, nu en in de toekomst.

KiesMBO

De MBO Raad heeft de website KiesMBO ontwikkeld om leerlingen, ouders en mentoren een overzicht te geven van mbo-opleidingen, beroepen en arbeidsmarktperspectieven, inclusief stages en werkgelegenheid. Deze website laat leerlingen uit het vo en mbo-studenten op een visueel aantrekkelijke manier kennismaken met mbo-opleidingen, beroepen en het perspectief op de arbeidsmarkt. Je vindt hier tevens beroepskeuze- en competentietests en modules voor decanen/mentoren en ouders.

Veelgestelde vragen:

Hoe draagt Expertisepunt LOB bij aan het verbeteren van de loopbaanoriëntatie en -begeleiding van leerlingen en studenten?
Waarvoor kunnen leerlingen in het voortgezet onderwijs, hun ouders en mentoren KiesMBO raadplegen?
Wat is het doel van loopbaanoriëntatie en begeleiding?