TestJeLeefstijl.nl voor signalering en monitoring

Laatst gewijzigd: 08-05-2023

De jongerensite TestJeLeefstijl.nl is een online leefstijltest voor mbo-studenten en daarmee ook een signalerings- en monitoringsinstrument voor mbo-scholen. TNO is betrokken geweest bij de ontwikkeling. TestJeLeefstijl wil een tool zijn voor jongeren met betrouwbare informatie op het gebied van gezondheid, gevoel, drank, drugs en seksualiteit en andere vragen waar ze tussen de 16 en 25 soms mee zitten.

Het betreft vaak vragen waar ze in eerste instantie niet mee naar ouders of school gaan, of zelfs niet met vrienden bespreken. TestJeLeefstijl wil gedegen en objectieve informatie geven over een veelheid van onderwerpen en hiermee een veilige baken zijn op internet.

Mbo-scholen kunnen met deze online tool achterhalen hoe het echt met de studenten gaat. Tegelijkertijd krijgen mbo-studenten de tools in handen geven om de regie te nemen op hun eigen leefstijl.

Onderwerpen in samenwerking met kennisinstituten

TestJeLeefstijl.nl bevat diverse leefstijlthema's, zoals roken, drugs, alcohol, bewegen, seksualiteit, geld, welbevinden en binnenkort ook slaap. TestJeLeefstijl is ontwikkeld in samenwerking met TNO en de kennisinstituten Trimbos Instituut, Voedingscentrum, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Nibud, Rutgers, Veiligheid.nl en 113 Zelfmoordpreventie.

Hoe in te zetten?

TestJeLeefstijl.nl is  o.a. in te zetten bij Vitaal Burgerschap of tijdens studieloopbaanbegeleiding. Ga je aan de slag met de Gezonde School-aanpak, dan kun je TestJeLeefstijl.nl gebruiken voor de pijler 'signaleren'. Nieuwsgierig geworden? Mail voor meer informatie of een test-account naar info@testjeleefstijl.nl of meld jouw school aan via https://www.testjeleefstijl.nl/aanmelden-school/ TestJeLeefstijl.nl is kosteloos door mbo-scholen binnen de MBO Raad te gebruiken.

Marlies Mast

Marlies Mast

Projectleider TestJeLeefstijl.nl en Projectcoördinator stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit.