Corona-update: Mbo-scholen kunnen onderwijs continueren

28 september 2020 12:00

De verscherpte maatregelen die het Kabinet tijdens een extra persconferentie afkondigde, hebben vooralsnog geen effect op het kunnen aanbieden van mbo-onderwijs op locatie. Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad: “We zijn blij dat we ook de komende weken door kunnen. Dat is in het belang van alle studenten, die onder deze moeilijke omstandigheden, de best mogelijke start van hun studiejaar verdienen, en voor praktijklessen ook op school moeten kunnen zijn.”

Voldoende bewegingsruimte

De verscherpte maatregelen van het Kabinet geven studenten die met het ov reizen voldoende bewegingsruimte om voor geplande lessen naar school te kunnen komen. “Dat het Kabinet voor studenten de optie van reizen met het ov open houdt is echt winst. En voor het tertiair onderwijs van het grootste belang: het gros van de praktijklessen, het hart van het beroepsonderwijs, is niet online te realiseren.” Verder geldt dat het maximum aantal van 30 mensen in een ruimte niet geldt voor het onderwijs. De afgekondigde maatregelen gelden voor een periode van 3 weken. T

Keihard werken

Tekin: “Dat is een periode die is te overzien. Maar laten we niet de illusie hebben dat over 3 weken alles weer normaal wordt en de scholen de deuren helemaal kunnen opengooien. Het voldoen aan de 1,5 meter zal echt nog wel even duren en vraagt flexibiliteit van iedereen in en om het onderwijs. Van de docenten, instructeurs, ondersteuners, de studenten, hun ouders. De scholen blijven keihard werken om onderwijs zo goed mogelijk door te laten gaan binnen de maatregelen die het RIVM stelt. Laten we alert blijven en er met z’n allen voor zorgen dat we dit zo kunnen blijven doen.”

Bedrijfsleven

Ook het bedrijfsleven is onmisbaar voor het onderwijs. “Daarom steunen we ook de oproep van VNO-NCW en MKB Nederland van dit weekend om alles op alles te zetten om corona uit te bannen. Want zonder een bloeiend bedrijfsleven en middenkleinbedrijf geen stageplaatsen en leerbanen en geen mbo.”