Niels drijft op ‘ijzersterke discipline’

21 april 2022 12:00

Summa College

Student Niels de Rouw van Summa Brood & Banket in Eindhoven is woensdag 20 april Nederlands Kampioen Patisserie geworden tijdens de mbo-vakwedstrijden in Wageningen.

Patisserie zit in het bloed van Niels de Rouw uit Vught. Hij koos eerst voor een carrière als profvoetballer. Maar kwam uit eindelijk tóch in het vak van zijn opa én vader terecht. Nu is hij hard op weg om een topper in zijn vak te worden. Woensdag 20 april werd hij Nederlands Kampioen Patisserie tijdens de mbo-vakwedstrijden in Wageningen.

“IJzersterke discipline en motivatie.” Dat in combinatie met passie voor banketbakkerij drijft Niels de Rouw (20) uit Vught - volgens eigen zeggen - om een van de beste patissiers van het land te worden. Het vak zit in zijn bloed, zullen kenners zeggen. Niels groeide op aan de keukentafel van Patisserie de Rouw in Vught. Het bedrijf, ooit opgezet door zijn opa en oma, wordt alweer meer dan dertig jaar door zijn ouders Arthur en Doris gerund. En de Vughtenaar kreeg het edele vak van de patisserie met de paplepel ingegoten.

Levenspad

Toch was het niet vanzelfsprekend dat hij in de voetsporen van zijn vader en opa zou treden. Aanvankelijk koos De Rouw een ander levenspad. De (huidig) student aan de opleiding specialisatie Patisserie van het Summa College in Eindhoven ging vol voor voetbal. Op dertienjarige leeftijd bracht een ongekende portie energie hem tot de jeugdselectie van profclub Willem II in Tilburg.

,,Het waren lange dagen”, vertelt hij. ,,Ik deed VWO op het Maurick College in Vught en maakte mijn huiswerk op de achterbank van een auto, tussen trainingen door. Dat was heel intensief.” Maar dat hinderde hem niet om zijn middelbare schooltijd met goede punten te doorlopen. Op zestienjarige leeftijd begon het te toch ‘te kriebelen’. De Rouw koos toch voor de patisserie. Op zich niet verwonderlijk. ,,Vanaf kinds af aan heb ik in de zaak gewerkt”, zegt De Rouw. ,,Eerst om wat zakgeld te verdienen door aardbeien te snijden. Vervolgens als zaterdaghulp. En ja, al die gesprekken aan de keukentafel, dat bleek toch wel effect te hebben.”

Met het diploma van de middelbare school op zak koos Niels de Rouw voor het vak van zijn ouders. ,,Ik volgde op het Summa College de opleiding Zelfstandig werkend bakker. Die duurt normaal drie jaar. Maar ik deed het in één studiejaar. En ik haalde alleen maar goede cijfers.” Vervolgens koos hij, logisch gezien zijn achtergrond, voor de specialisatie patisserie.

Vis in het water

Ondertussen voelt de Vughtenaar zich als een vis in het water. “Er werken 21 specialisten bij ons in de zaak, ieder doet waar hij of zij goed in is. En in die omgeving voel ik me thuis.” Maar omdat vakkennis alleen geen garantie is voor goed ondernemerschap, volgt hij naast de vakopleiding in Eindhoven ook nog een hbo-studie Bedrijfskunde in Breda. Het plan is dat zus Lisa (25) en Niels op termijn de zaak van hun ouders overnemen.

De afgelopen jaren heeft de Vughtenaar zowel thuis in de zaak als tijdens de specialisatie bij het Summa College veel vlieguren als patissier gemaakt. Daardoor kwam hij als beste uit de bus tijdens de regionale voorronde voor het Nederlands Kampioenschap in de klasse Patisserie, dat op woensdag 20 april in Wageningen is gehouden. “Houd Niels in de gaten”, zegt docent Martien Verheijen van het Summa College. ,,Die jongen schopt het nog ver.”

Tegelijkertijd is Niels de Rouw uitermate lovend over zijn tutor. ,,Martien heeft zelfs enkele vrije middagen ‘opgeofferd’ om mij te helpen”, zegt de Vughtenaar. ,,Ik vind het nog steeds heel bijzonder hoe betrokken ze bij het Summa zijn. Niets lijkt te gek.”

Niels blijft ondertussen nuchter onder de belangstelling voor zijn prestaties. ,,Het is een beloning voor jarenlang hard werken”, zegt hij. ,,Ja, ik zie mijn vrienden door mijn gedrevenheid een stuk minder dan ik zou willen. Maar ach, dat wil niet zeggen dat ik geen vriendin heb. En weet je wat? Die heb ik ontmoet tijdens de bakkersopleiding. Het is net alsof het zo heeft moeten zijn.”