In gesprek met Louise Babel

02 september 2021 12:00

Koningin Máxima opent op 3 september officieel het mbo-jaar. Voor zowel Louise Babel, Landelijk Ambassadeur mbo als Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad, is deze Nationale Opening van het mbo-jaar een belangrijk moment. Hoe zien beide ambassadeurs van het mbo het nieuwe studiejaar tegemoet?

Bijzondere waarde aan de Nationale Opening

Adnan Tekin en Louise Babel hechten allebei een bijzondere waarde aan de Nationale Opening. 

“Ik kan me nog herinneren dat Koning Willem-Alexander bij ROC Tilburg het mbo-jaar opende. Dat Koningin Máxima dit jaar en dat minister-president Rutte vorig jaar het nieuwe studiejaar willen openen, zegt alles over de betekenis van het mbo voor onze samenleving,” zegt Adnan Tekin.

“Als mbo-student vind ik het heel fijn dat het mbo een centraal moment heeft waarop het studiejaar officieel geopend wordt. Net zoals het hbo en de universiteit dat al jaren doen. De media staat daar ieder jaar wel bij stil, en mbo-studenten verdienen ook die aandacht. De Nationale Opening draagt daaraan bij. Ik hoop dat dit een traditie blijft,” zegt Louise Babel.

In mei 2021 werd Louise uit 42 mbo-studenten verkozen tot Landelijk Ambassadeur mbo. Een rol die ze met verve oppakt, want Louise heeft een missie die ze komend studiejaar wil gaan vervullen. De studente Mediamanagement en marketing van het Grafisch Lyceum Utrecht, wil in de volle breedte de diversiteit van het mbo laten zien aan de buitenwereld: van de studenten tot en met de opleidingen die het mbo biedt. “Een mbo-opleiding legt een basis voor de toekomst van zoveel verschillende mensen. Het mbo is er voor iedereen. Met een mbo-diploma kun je aan het werk, maar je kunt ook doorstuderen aan het hbo. Dat realiseren vooral mensen die het mbo minder goed kennen zich niet.”

Iedereen moet een steentje bijdragen

“Jouw missie past uitstekend bij de mijne om dit nieuwe studiejaar verder in te zetten op burgerschap,” vult Adnan Tekin aan. Deze loot aan de stam van de drievoudige kwalificatie van het mbo, is een beetje buiten beeld geraakt door de grote focus op vakmanschap en doorstroom. “De tijd is rijp om burgerschap met dezelfde urgentie onder de aandacht te brengen, want het raakt aan actuele onderwerpen in de samenleving zoals sociaal domein, energietransitie en kansengelijkheid. Iedere burger in Nederland dient zijn steentje bij te dragen, willen we met z’n allen de wereld leefbaar houden. Ik denk dat het mbo een belangrijke rol kan spelen door het vak burgerschap nog meer in het onderwijs te weven, maar ook door andere mensen te laten zien hoe cruciaal het mbo is in onze maatschappij, zoals jij bijvoorbeeld deed met de mbo-straat. En ook bij de Nationale Opening. Het thema daarvan is niet voor niks Ondernemen naar een betere toekomst.”

De Voorstraat in hartje Utrecht transformeerde in juni van dit jaar een week lang in de mbo-straat om duidelijk te maken dat het mbo een gangmaker is in een stad. Mbo-studenten van alle Utrechtse scholen ondersteunden ondernemers. Louise Babel opende de mbo-straat. Ze wil het idee komend studiejaar verder uitrollen door heel Nederland. “Ik help je daar graag bij,” zegt Adnan Tekin. “Iedere stad in Nederland verdient een mbo-straat. Kijk, wij weten met z’n allen wel dat het mbo de kurk is waar de samenleving op draait. Tijdens de Nationale Opening van het mbo-jaar tonen we dat aan. Het zou mooi zijn als we met mbo-straten door heel Nederland dit laten zien. ”