Interview Aniek Moonen

03 augustus 2022 12:00

Aniek Moonen is voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging (JKB), in 2016 opgericht met als doel jongeren aan tafel te krijgen bij beleidsmakers en mee te praten over het klimaatbeleid. Jongeren zijn over de volle breedte ontstemd dat de klimaatdoelen niet worden gehaald. Het tempo moet omhoog. JKB vertegenwoordigt zo’n 70 jongerenorganisaties en kijkt verder dan de korte termijn. “Onze visie en onze beleidsvoorstellen zijn gericht op 2040. Hoe willen we dan wonen en werken, en wat willen we dan eten?”

“Waarom is er niet maandelijks een persconferentie met uitleg over klimaatverandering, zodat iedereen snapt wat er aan het gebeuren is? Die urgentie missen we bij de Nederlandse politiek. We weten inmiddels dat het erg moeilijk wordt om de opwarming van de aarde tot 2050 onder of op anderhalve graad te houden. Maar dat betekent niet dat je moet opgeven. Onder de 1,6 graad moet dan het volgende doel zijn. En daarna 1,7 graad. Elke 0,1 graad minder opwarming maakt enorm verschil. Het bespaart keihard mensenlevens.”

Onmisbaar

“We proberen zoveel mogelijk jongeren te mobiliseren, zeker ook mbo’ers. Zij zijn immers onmisbaar voor de toekomstplannen van Nederland. Zij gaan zonnepanelen installeren, zij gaan voor een duurzamere infrastructuur zorgen. We nemen hun ideeën over de toekomst daarom erg serieus. Helaas zitten er wel minder mbo’ers in onze achterban. Dat is geen excuus om die grote groep jongeren niet mee te nemen. Daarom gaan we met onze scholentour speciaal bij ze langs.”

Houten huizen

“Mbo’ers zijn absoluut geïnteresseerd in de combinatie werk en duurzaamheid. Maar ze hebben wel ondersteuning nodig. Er moeten voldoende studies en docenten beschikbaar zijn om hen in die richting op te leiden. Bovendien: veel praktische beroepen gaan de komende decennia enorm veranderen. Als onderwijssector moet je ervoor zorgen dat mbo’ers vakbekwaam blijven. Dat ze niet alleen de betonnen huizen van nu kunnen maken, maar ook de houten, circulaire huizen van de toekomst.”

Vliegvakantie

“Je hoort vaak dat duurzaam leven betekent dat je dingen op moet geven: korter douchen, minder of niet op vliegvakantie, geen vlees eten. Maar je kan er ook veel mee winnen! Mbo’ers die kiezen voor een duurzame studie of baan, krijgen niet alleen leuk werk, maar ook veel waardering en het gevoel bij te dragen aan een leefbare toekomst. Wat wil je nog meer?”

Aniek Moonen schitterde in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt de video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken: