Kruimelpad
Kennispunt LLO: webinar Sectorale Ontwikkelpaden
Op 10 december 2024 organiseert het Kennispunt LLO een online informatiesessie waarin publieke en private opleiders worden bijgepraat over de Sectorale Ontwikkelpaden en hoe deze ingezet gaan worden in de re-integratiedienstverlening in de arbeidsmarktregio’s en binnen het instrumentarium voor een leven lang ontwikkelen in het bedrijfsleven. In de informatiesessie is speciale aandacht voor de rol van opleiders.
Wat zijn Sectorale Ontwikkelpaden?
De ministeries SZW en OCW werken in co-creatie met sectoren aan het ontwikkelen en implementeren van sectorale Ontwikkelpaden. In een Ontwikkelpad wordt gevisualiseerd welke functies er in een sector zijn en toegelicht hoe een (beoogd) werknemer kan instromen, zich binnen de sector stapsgewijs via verschillende functies kan ontwikkelen dan wel kan overstappen naar een andere sector. En welke scholing zij daarvoor kunnen volgen. Voor wie het behalen van een startkwalificatie (nog) niet haalbaar is, biedt het ontwikkelpad concrete aangrijpingspunten om zich stapsgewijs in een sector te ontwikkelen.
Scholing via het mbo
In een Ontwikkelpad worden formele en non-formele opleidingen getoond waarmee iemand inzetbaar kan worden op een functie. Wat betreft het mbo worden de mogelijkheden voor diplomagerichte bbl-opleidingen, mbo-certificaten en praktijkleren met de praktijkverklaring getoond. Het Ontwikkelpad is daarmee één van de instrumenten die ingezet kan worden voor het - op maat - vormgeven van een logisch, best passende ontwikkel/leerroute voor werkenden en werkzoekenden. Leeroverzicht.nl wordt het platform waar te vinden is welke publieke en private opleiders de formele en non-formele opleidingen aanbieden.
Voor wie?
Sectorale Ontwikkelpaden kunnen ingezet worden in de re-integratiedienstverlening in de arbeidsmarktregio’s en binnen het instrumentarium voor een leven lang ontwikkelen in het bedrijfsleven. Werkenden en werkzoekenden kunnen de sectorale Ontwikkelpaden gebruiken voor loopbaanoriëntatie. Werkgevers kunnen deze gebruiken bij de werving en ontwikkeling van personeel en voor het vinden van opleiders. Opleiders en publieke en private arbeidsmarktprofessionals in de arbeidsmarktregio’s kunnen de Ontwikkelpaden voor de dienstverlening aan werkenden en werkzoekenden benutten.
Wanneer?
Begin 2025 worden Sectorale Ontwikkelpaden opgeleverd voor de volgende maatschappelijk cruciale sectoren: techniek/bouw/energie (Installatietechniek, Bouw, Infra, Metaal, Energie, Mobiliteit, Metalektro), zorg & welzijn (Ouderenzorg, Gehandicaptenzorg, Sociaal werk) en groen (Groenvoorziening/hoveniers). Voor de kinderopvang is een tweede versie van het Ontwikkelpad Kinderopvang in de maak. De verwachting is dat in de loop van 2025 hier Ontwikkelpaden van andere maatschappelijke cruciale sectoren zoals ICT en Onderwijs aan worden toegevoegd.
Scholingsregeling
De ministeries SZW en OCW ontwikkelen een scholingssubsidie waarmee een deel van het opleidingsaanbod uit de sectorale Ontwikkelpaden voor maatschappelijk cruciale sectoren subsidiabel wordt. Binnenkort wordt duidelijk hoe deze scholingssubsidie uitgewerkt is in een regeling en zal hiervoor een internetconsultatie opengesteld worden. Meer informatie hierover volgt.