Minister Bijleveld in gesprek met mbo’ers over betekenis van vrijheid

12 maart 2020 12:00

ROC van Amsterdam

Minister Ank Bijleveld van Defensie bezocht op 11 maart Op MBO College Zuidoost voor een gesprek over de viering van 75 jaar vrijheid.

De bijeenkomst met de minister was een van de vijfenzeventig gesprekken van het Nationaal Gesprek over Vrijheid die in het hele land worden gehouden. De minister ging in gesprek met 150 mbo-studenten. Samen gingen zij in op de betekenis van vrijheid, over het belang van gelijke kansen en over persoonlijke motieven om zich voor vrijheid in te zetten.

MBO College Zuidoost van het ROC van Amsterdam is een school waar de studenten samen meer dan 65 nationaliteiten vertegenwoordigen. Het gesprek ging dan ook niet alleen over Nederland en hoe de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog de basis heeft gelegd voor het leven dat we nu kunnen leiden. Zo vertelde een van de studenten dat hij nog maar vijf jaar in Nederland woont en daarvoor uit Syrië is gevlucht voor het oorlogsgeweld. 

Persoonlijke verhalen

Heel persoonlijk vertelde de minister over haar opa en zijn rol in de Tweede Wereldoorlog, waar zij uitvoerig met hem over had gesproken. Het heeft er mede aan bijgedragen dat de minister de politiek in is gegaan. “Vrijheid betekent gelijke kansen, dat je de kans krijgt om jezelf te ontwikkelen, je talenten. Daarvoor wil ik me inzetten.” 

Minister Bijleveld vroeg de studenten of zij dat gesprek ook voeren, met hun grootouders. “Het is ontzettend belangrijk om het verhaal door te vertellen”, zei de bewindsvrouw. “Gelijke kansen voor iedereen zijn geen vanzelfsprekendheid. We moeten wat over hebben voor vrijheid. Het gaat om keuzes maken, zodat je kunt zijn wie je bent, wie je wilt zijn. Praat erover met je ouders, met je grootouders als dat kan. Vertel hun verhaal door. Door je bewust te zijn van je geschiedenis, kun je de goede keuzes maken.” Een van de studenten vertelde dat hij het er met zijn ouders over had gesproken: “Mijn opa had een winkel met levensmiddelen. Hij bood Joden en vluchtelingen onderdak in de kelder van zijn winkel. Vandaar konden ze verder naar een veiliger onderkomen. Dat zet me wel aan het denken.”

De basis voor onze vrijheid

De studenten kregen huiswerk mee van de minister: uitzoeken op welke datum hun woonplaats in de Tweede Wereldoorlog is bevrijd. Goor in Overijssel, waar de minister is geboren, is op 8 april 1945 bevrijd door Polen. In Amsterdam gebeurde dat een maand later door Canadezen. “Zoek het uit. Daar is de basis gelegd voor onze vrijheid”, waar ze lachend aan toevoegde dat die opdracht voor de studenten uit de nieuwe gemeenten zoals Almere lastiger is.

Nationaal Gesprek over Vrijheid

Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is een initiatief van De Balie, vfonds, Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid, en wordt mede uitgevoerd door de MBO Raad. In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. In aanloop naar en tijdens het jubileumjaar brengen zij ministers, staatssecretarissen, commissarissen van de koning, burgemeesters, CEO’s en andere topbestuurders samen met studenten op 75 scholen door heel Nederland. Daar gaan ze met elkaar in gesprek: wat betekent vrijheid in Nederland? En wat wil je er persoonlijk aan bijdragen?