GMEC: Samen op weg met innovatief praktijk-rijk onderwijs

07-04-2021

Vanaf februari is het oosten van ons land een opvallende weggebruiker rijker: het rijdende leslokaal GMEC (Green Mobile Education Centre). De GMEC is een initiatief van Zone.college en is in samenwerking met het bedrijfsleven tot stand gekomen. De GMEC-trailer is uitgerust met een schat aan vernieuwende leermiddelen. Hiermee zet Zone.college een nieuwe stap in het verzorgen van innovatief, praktijk-rijk groen onderwijs voor leerlingen, studenten én andere belangstellenden.

Het idee van een rijdend klaslokaal is ontstaan vanuit de onderwijspraktijk van het mbo van Zone.college”, vertelt projectleider Leny Janssen. “Zien hoe theorie en technieken worden toegepast in de praktijk, verhoogt het leereffect en plezier van studenten. Maar sommige bedrijven die wel heel interessant zijn voor studenten, beschikken niet over voorzieningen voor het verzorgen van lessen.” Dat probleem bracht Zone.college op het idee van een mobiel klaslokaal. Na een gedegen vooronderzoek naar onder meer de financiële haalbaarheid kreeg het project in juli 2020 groen licht. 

“Samen innoveren maakt veel energie en enthousiasme los”

Co-creatie

“Samen met de opleidingen, teams en het bedrijfsleven zijn we gaan brainstormen over de inrichting van de trailer”, schetst Leny het proces. “Wat moeten studenten leren, welke vaardigheden hebben ze nodig in hun toekomstige beroep? Het samen ideeën bedenken en innoveren maakte veel energie en enthousiasme los. Na de brainstormfase hebben we keuzes gemaakt in nauw overleg met onze werkvelden. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de GMEC zoals hij nu is.”

Praktijkrijk en vernieuwend

Leny gaat verder: “We zijn ontzettend trots op wat we – in een korte periode en midden in de coronacrisis - voor elkaar hebben gekregen. De GMEC past naadloos bij ons speerpunt ‘praktijk-rijk onderwijs’. Daarnaast zijn de leermiddelen in dit rijdende ‘education centre’ echt vernieuwend. Behalve simulatoren en VR beschikt de GMEC ook over AR. En we zijn de eerste onderwijsinstelling die hierin 3D-lesmateriaal aanbiedt.” De ontwikkelingen staan niet stil. Is wat vandaag vernieuwend is, morgen niet alweer verouderd? Leny: “Alles in de GMEC kan eenvoudig worden uitgebreid en vernieuwd.”

Inzet in het MBO

Op dit moment wordt de trailer volop ingezet bij praktijklessen binnen de opleidingen Veehouderij, Groen, grond & infra en Tuin & landschap. Maar ook de hippische opleidingen en opleidingen Voeding hebben hun eerste afspraken staan. Leny: “Tot nu toe zijn het bedrijfsleven, de studenten en docenten enthousiast.’’ De komende maanden zal de GMEC ook een rol gaan spelen bij de kennismaking met de groene sector bij basisscholen in de regio Ommen en Hardenberg. ‘Met de GMEC kunnen we ook goed laten zien welke ontwikkelingen er zijn binnen de groene sector.’

Techniek, innovatie en duurzaamheid 

Wie de GMEC-trailer van bijna acht meter breed en dertien meter lang binnenstapt ziet direct drie grote HD-schermen van 98 inch. Deze schermen zijn touchscreen en werken ook als digibord, door de grote van de schermen wordt de ervaring specialer. Ook springen de diverse simulatoren, modellen van grondopbouw en de plantenwand direct in het oog. Loop je de trap op, dan kom je op het dakterras met sedumbegroeiing. De QR-codes bij het sedum leiden je direct naar het bijbehorende lesmateriaal. De GMEC is voorzien van zonnepanelen en een opslagruimte voor onder andere gamelaptops en VR- en AR-brillen. De GMEC is mede tot stand gekomen door samenwerking met HKmobile, Digital Chef en Techni Science.

Praktische informatie over de GMEC is te vinden op: https://zonecollege.nl/nieuws/de-gmec-samen-op-weg-met-innovatief-prakti...

Wil je meer informatie over de GMEC? Neem dan contact op met ljanssen@zone.college  

Zone College
GMEC uitgeklapt op locatie