Kruimelpad
Mbo van onschatbare waarde
24 augustus 2021 12:00“Als je nu 1 euro zou moeten investeren die over een aantal jaar 2,80 euro oplevert, zou je het dan doen”? De eerste gedachte is: als iets te mooi is om waar te zijn, zal het wel niet waar zijn. Toch wel. Dit is het verhaal van het mbo.
Dat het mbo potentie heeft is wel zo’n beetje bekend. Niemand kan zonder een verpleegster, installatiemonteur, bakker of loodgieter. Mbo-instellingen leiden op voor belangrijke beroepen. Alleen krijgen ze niet altijd de maatschappelijke waardering.
Curio, de beroepsopleider van West-Brabant, heeft economisch adviesbureau LPBL laten onderzoeken wat de maatschappelijke en economische waarde van het mbo in deze regio is. De feiten en cijfers tonen het aan: mbo is van onschatbare waarde.
Mbo-diploma zorgt voor maatschappelijke kostenbesparing
Ieder jaar starten zo’n 6.000 studenten een mbo-opleiding bij Curio. Afhankelijk van het niveau van de opleiding, komt gemiddeld 25% van de studenten uit kwetsbare gezinnen. Hoe meer problemen zich binnen een gezin afspelen, hoe hoger de maatschappelijke kosten oplopen. Door het volgen van een mbo-opleiding en die succesvol af te sluiten, kunnen jongeren dit patroon doorbreken. Een mbo-opleiding leidt niet alleen tot maatschappelijke productiewaarde (die zich vertaalt in een hoger inkomen voor de jongere zelf), maar ook tot een leefbaarder bestaan, en een hogere kwaliteit van leven. Voor de maatschappij leidt het volgen van een mbo-opleiding dus tot een sterke daling in maatschappelijke kosten voor uitkeringen, alternatieve scholing, zorgkosten en veiligheid.
Lees op curio.nl ook het artikel dat het Algemeen Dagblad 23 augustus publiceerde naar aanleiding een interview met bestuursvoorzitter Rob Neutelings over het rapport. Het rapport kan daar ook worden opgevraagd.