Ambassadeursgala 2024: Dit is het Ambassadeursteam mbo 2024!

13 mei 2024 12:00

Wat is hét gouden idee om het mbo te promoten? 31 mbo-ambassadeurs verdeeld over drie teams werkten maandenlang aan ideeën en plannen om het mbo nog beter op de kaart te zetten. Tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala presenteerden de studententeams Noord, Midden en Zuid hun plannen. De glorieuze winnaar: Team Midden. “Vanaf het begin was er een teamgevoel.”

Team Midden is het komende jaar Ambassadeursteam mbo 2024! Met hun gouden idee wisten ze het publiek in de zaal en de kijkers thuis te overtuigen en wonnen ze de titel in een echte ‘ideeënstrijd’ van Team Noord en Team Zuid. Bij de pitch op het Ambassadeursgala lieten de teams geen tactiek onbenut om het publiek en de kijkers thuis te overtuigen. ‘Pitchers’ Niels en Mara van Team Midden kwamen dankzij een goede presentatie, maar vooral dankzij een goede onderbouwing van hun idee, als winnaar uit de strijd.

Mbo-label

Niels en Mara van Team Midden: “Het mbo is overal maar is lang niet altijd zichtbaar. Dit terwijl onze maatschappij voor 60% op mbo’ers draait. Dat gaan wij veranderen! Wij bieden een label dat op de etiketten van de producten komt en zichtbaar is bij de diensten waar mbo’ers hun handen voor uitsteken. Denk aan zichtbaarheid bij producten in de supermarkt, of op de bon van een restaurant. Op een website komt het verhaal achter het label tot leven en wordt het belang van het mbo benadrukt bij de samenleving!”

Veel enthousiasme

Op alle drie de pitches werd gereageerd met veel steun en enthousiasme vanuit de zaal. Het bleef dan ook tot het laatste moment spannend in het sfeervolle theater Orpheus in Apeldoorn. Namens de jury bracht MKB Nederland-voorzitter Jacco Vonhof uiteindelijk het verlossende woord. Hij lichtte de keuze voor Team Midden toe: “Dit team wist met hun creatieve idee de zaal en de kijkers thuis te overtuigen. Met 62% van de stemmen is Team Midden gekozen als Ambassadeursteam mbo 2024!” 

Glimlach van oor tot oor

“Wow, dit is echt een superlekker gevoel!”, zegt Niels meteen na afloop, net als zijn teamgenoten met een bos bloemen in zijn handen en een glimlach van oor tot oor. “Als team willen we laten zien dat het mbo overal is en daarmee letterlijk een belangrijke bouwsteen vormt van onze samenleving. Dat is uitstekend gelukt!” Dat juist hun team de award in de wacht sleepte, heeft volgens Caeley mede te maken met de compactheid van de groep. “Als Team Midden zijn we met zijn zessen en daarmee het kleinste team. We schakelen snel, hakken vlot knopen door. Vanaf het begin was er een teamgevoel. Iedereen stond dan ook meteen achter het idee om een mbo-label te maken.”   

Cursus croissantjes maken

Met hun mbo-ambassadeurstitel op zak zet Team Midden zich het komende jaar vol in om hun idee uit te voeren en in de spotlights te zetten. Larisha: “Het is nu tijd om na te denken hoe we ons plan concreet gaan uitvoeren en Nederland vol kunnen plakken met ons label ‘MBO heeft het in de hand'. Lachend: “Figuurlijk gesproken dan.” Maar eerst wachten andere taken en avonturen. Zo sluit Sanne zich morgen weer aan bij haar klas die deze week een bezoek brengt aan Leiden en vertrekt Jorn naar Frankrijk voor een ‘cursus croissantjes maken’ om zich de kunst van het bakken nog beter meester te maken. “Nu doen we allemaal weer even ons eigen ding, maar over een tijdje komen we bij elkaar om te gaan knallen!”      

Dit is het winnende team!

Team Midden bestaat uit Larisha Boer (MBO Utrecht), Niels Versteeg (Aventus), Caeley Koster (ROC van Flevoland), Sanne Diepenbroek (Zone.college), Jorn Nieuwenhuis (mboRijnland) en Mara Dingemans (Albeda). 

 

Vijf prijzen

Tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala op maandag 13 mei werden in het Theater Orpheus vijf prijzen uitgereikt: Best of Excellence Award, Onderwijsteam van het jaar, Beste leerbedrijf, Beste praktijkopleider, en het ambassadeursteam van het jaar. Via een livestream konden de show live gevolgd worden. Op het kanaal van Dit is mbo is het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024 in zijn geheel terug te zien. 

Het Ambassadeursgala mbo

Het Ambassadeursgala mbo is een jaarlijks evenement waarin het mbo in de volle breedte gevierd wordt. Het Dit is mbo Ambassadeursgala is een initiatief van de MBO Raad, met een bijdrage van SBB, WorldSkills Netherlands, de AOb en BVMBO.