Cedris-lezing Adnan Tekin

10 februari 2022 12:00

Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad, roept vandaag in zijn Cedris-lezing het kabinet op om bij de aanpak van personeelstekorten in diverse sectoren op de arbeidsmarkt speciale aandacht te hebben voor de 1 miljoen bijzondere, potentiële vakmensen die graag willen bijdragen en daarvoor een extra steun in de rug nodig hebben. ”Zij staan aan de kant. Juist op dit moment, juist nu de economie weer aantrekt en er grote tekorten zijn aan goed opgeleide mensen, is dat voor de hele samenleving een gemiste kans.”

Tekin vindt het een eer om met zijn bijdrage aan het Cedris-event scheidend voorzitter Job Cohen uit te luiden en de nieuwe voorzitter Mohamed el Mokaddem te verwelkomen. “Cedris spant zich geweldig in voor een inclusieve arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt waarin iedereen, maar dan ook iedereen zijn eigen waardevolle bijdrage moet kunnen leveren. En daarin speelt onderwijs, met name het mbo, natuurlijk een belangrijke rol.“

In zijn lezing legt de voorzitter van de MBO Raad de nadruk op het mbo als inclusief onderwijs dat kansen biedt aan iedereen. “Het mbo leidt op tot vakmanschap en bedient van alle onderwijsvormen de meest diverse groep studenten. Van doeners met gouden handjes tot herintreders die een tweede kans verdienen. Van schoolverlaters tot statushouders. Van mensen die ondanks hun fysieke of mentale beperkingen betaald en zinvol werk willen doen, tot de havist die via de ‘koninklijke’ mbo-route, het vak van zijn dromen wil leren.”

Om deze opdracht met succes te kunnen uitvoeren, verandert het mbo mee met de eisen aan het onderwijs van deze tijd met maatwerk én doet Tekin een appèl op de overheid met een stevig pleidooi voor het Entree-onderwijs en mbo 2, de twee niveaus in het mbo die extra steun bieden aan studenten die dat nodig hebben. "Het kan niet zo zijn dat mbo-scholen moeten schipperen om juist deze zo belangrijke mbo-niveaus in de lucht te houden met middelen die eigenlijk dienen te worden ingezet voor de andere niveaus - zoals nu vaak gebeurt.” Berekend is dat het mbo 210 miljoen euro structureel aan investeringen vanuit de overheid erbij verdient. “Mijn oproep aan de overheid: maak die investering waar. Entree en niveau 2 zijn geen kostenpost maar renderend beroepsonderwijs. Daarmee kunnen we deze studenten ook maatwerk leveren. En kunnen zij hierdoor sneller en beter de arbeidsmarkt op."

Tot slot roept Tekin de overheid op om samen met beroepsonderwijs, private opleiders, de VNG, het UWV en de sociale partners, te werken aan een human capital agenda waarbij de zes grote transities in het coalitieakkoord, waaronder woningbouw, klimaat en energie en de kinderopvang, leidend zijn.