Eerste mbo-opleiding gericht op voetbal van start

03 juni 2024 12:00

Het ROC van Amsterdam - Flevoland en de gemeente Amsterdam bundelen hun krachten om een nieuwe generatie voetbaltrainers en Hoofd Jeugdopleidingen op te leiden. De opleiding Trainer - Coördinator Jeugdvoetbal gaat van start in augustus 2024 en biedt een unieke kans voor gepassioneerde voetballiefhebbers om hun kennis en passie om te zetten in een carrière. Het is de eerste mbo-opleiding Sport & Bewegen in Nederland die zich specifiek richt op voetbal.

Man in lange jas op het voetbalveld.

Het ROC van Amsterdam - Flevoland en de gemeente Amsterdam hebben samen het initiatief genomen voor deze opleiding. Hiermee wordt het ROC van Amsterdam - Flevoland een belangrijke partner in de de Amsterdamse Voetbal Agenda die afgelopen november werd ondertekend. De agenda moet zorgen voor sterke verenigingen in alle wijken van de stad en oplossingen bieden voor het tekort aan vrijwilligers en (gekwalificeerde) trainers en coördinatoren.

Wat houdt de opleiding in? 
De opleiding Trainer - Coördinator Jeugdvoetbal is een vierjarige mbo-opleiding. Na afronding ontvangen studenten het niveau 4-diploma Sport & Bewegingscoördinator met profiel Trainer-Coach/Instructeur. Studenten worden breed opgeleid, hierdoor kunnen ze aan de slag bij verschillende organisaties in het sportwerkveld. Denk hierbij aan zwembaden, buitenschoolseopvang en fitnescentra.
Uniek aan de opleiding is echter dat studenten zich daarnaast volledig specialiseren in voetbal. Zo zijn de KNVB opleidingen Voetbalcoach 1 & 2 een vast onderdeel van de opleiding. Ook leren studenten bredere vaardigheden die nodig zijn om in de toekomst Hoofd Jeugdopleidingen (HJO) bij een amateurvereniging te worden. Denk hierbij aan leidinggeven, communicatie, ondernemen en het organiseren van een veilig sportklimaat. Daarmee is deze opleiding één van de manieren om het amateurvoetbal én individuele clubs duurzaam te versterken. Het ROC van Amsterdam - Flevoland geeft het onderwijs inhoudelijk vorm en de gemeente blijft vooral investeren in de juiste randvoorwaarden. Bijvoorbeeld door verenigingen te werven voor stageplekken én te investeren in de juiste begeleiding binnen zo’n vereniging. Studenten die deze opleiding afronden zijn breed geschoold en hebben een rijke set aan vaardigheden. Daardoor zijn ze in staat om een jeugdafdeling op te richten en aan te sturen. Ze kunnen een groep trainers/vrijwilligers begeleiden en coachen. Ook het doorontwikkelen van toegankelijk voetbalaanbod van de vereniging wordt een belangrijke taak. Bijvoorbeeld door specifieke aanbod voor meiden of ouderen te organiseren.

Nauwe samenwerking met voetbalverenigingen
Hoewel het nog enige tijd duurt voordat afgestudeerde studenten daadwerkelijk bij een vereniging aan de slag gaan, profiteren verenigingen nu al. Studenten gaan immers stage lopen bij een Amsterdamse vereniging, die er dus meteen een groep trainers bij heeft. Bovendien krijgen de studenten van de opleiding les in een hybride leeromgeving. Het ROC van Amsterdam - Flevoland werkt hiervoor samen met verschillende Amsterdamse verenigingen om het onderwijs op locatie vorm te geven.
Een van die verenigingen waarmee wordt samengewerkt is ASC SDW in West. SDW is de afgelopen jaren hard gegroeid en zal naar verwachting de komende jaren nog verder groeien. De club wil daarom investeren in het versterken van hun organisatie.
Rene Kamerling, vice-voorzitter van SDW is blij met de samenwerking: “We zijn heel trots dat onze vereniging zoveel nieuwe jeugdspelers trekt. Maar het stelt ons ook voor een uitdaging: al die teams verdienen goede begeleiding en we merken dat we dat met (alleen) vrijwilligers niet redden. Met het ROC van Amsterdam - Flevoland kunnen we echt een grote stap voorwaarts maken. Een win-winsituatie; de studenten leren bij ons het vak en de vrijwillige ouders krijgen ondersteuning bij het trainen en coachen. Daar is ook echt behoefte aan! De visie van het ROC van Amsterdam - Flevoland past bovendien heel goed bij die van ons: sport en ontwikkeling in een positieve omgeving. Dat staat voor ons beiden voorop.”

Bij SDW worden studenten, naast de docenten van de opleiding, ook begeleidt door een kersverse Hoofd Jeugdopleiding (HJO) van SDW, die daarmee een cruciale rol gaat vervullen voor zowel vereniging als studenten. Daarom heeft de gemeente besloten om meerdere jaren in co-financiering mee te betalen aan het salaris van deze HJO. Een constructie die de gemeente vaker wil inzetten, op specifieke plekken.

Reële kans op een betaalde baan voor onze studenten
Remi Boshuizen, Projectleider en Docent Trainer - Coördinator Jeugdvoetbal van het ROC van Amsterdam - Flevoland is enthousiast over het ontstaan van deze nieuwe opleiding en de snelheid waarmee dit gerealiseerd is. “Als opleiding zijn wij constant bezig om een breder en beter afgestemd opleidingsaanbod aan te bieden. Een nauwe samenwerking met het werkveld is hierbij noodzakelijk. We zijn blij dat we samen met de gemeente Amsterdam en het werkveld de opleiding Trainer-Coördinator Jeugdvoetbal kunnen starten. De komst van de Amsterdamse Voetbal Agenda biedt onze studenten een reële kans op een betaalde baan. Dat was voor ons een van de redenen om de opleiding te starten. Voetbal is namelijk een enorm populaire sport onder onze studenten. Hoe mooi is het dat zij nu van hun hobby hun beroep kunnen maken. We hopen hiermee het voetbal in Amsterdam te versterken met goed gekwalificeerde voetbaltrainers en Hoofd Jeugdopleidingen.”

Veilig en laagdrempelig sporten
Sofyan Mbarki, wethouder Sport van de gemeente Amsterdam: “Ik ben heel blij met deze opleiding en hoe we hiermee een oplossing bieden voor het tekort aan gekwalificeerde trainers en coördinatoren. Het is een onderdeel van de Amsterdamse Voetbal Agenda om verenigingen te versterken zodat ze dé plek blijven waar iedereen veilig en laagdrempelig kan sporten. En het mbo laat op deze manier wederom zien aantrekkelijk, vernieuwend en toekomstgericht onderwijs te kunnen vormgeven.”