Doelstellingen
De doelstellingen van het FSR zijn:
- Kennisdeling over facilitaire activiteiten en processen binnen het mbo.
- Het interpreteren en vertalen van beleidsvoornemens van het ministerie en de onderwijsinstanties naar kansen en effecten op facilitair gebied.
- Het formuleren van het facilitaire beleid op alle niveaus door het verstrekken van gevraagde en ongevraagde adviezen en het vertalen van dit beleid naar de praktijk van alledag.
- Het herkennen en realiseren van mogelijkheden om de kosten van de facilitaire dienstverlening te verlagen om daarmee meer middelen vrij te maken voor het primaire onderwijsproces.
- Het onderzoeken van de mogelijkheden tot het stimuleren van de professionalisering van facilitaire medewerkers in de breedste zin.
Om deze doelstellingen te realiseren zal het FSR:
- Jaarlijks een activiteitenplan opstellen.
- Jaarlijks een conferentie organiseren.
- Op intensieve basis kennis en ervaring uitwisselen.
- Op deelterreinen samenwerking tussen de aangesloten mbo-scholen bevorderen, waaraan alle aangesloten scholen op vrijwillige basis en voor eigen verantwoordelijkheid kunnen deelnemen.
- Gezamenlijk onderzoek verrichten en de resultaten daarvan verspreiden.
- Relevante competenties (doen) ontwikkelen en verspreiden.
- Een krachtig facilitair netwerk institutionaliseren.
Structuur platform
Het platform bestaat uit een stuurgroep met bestuurders en directeuren facilitair bedrijf van de mbo-scholen en een aantal netwerken. De volgende netwerken zijn momenteel actief: Integrale Veiligheid, Huisvesting, Inkoop, Contractmanagement, Informatie- en Archiefmanagement en Subsidies.
Documenten
FSR ontwikkelt (in samenwerking met derden) regelmatig voorbeelddocumenten voor haar leden. Deze documenten hebben betrekking op thema’s en wetgeving die voor alle mbo-scholen relevant zijn. Om te voorkomen dat iedere mbo-school afzonderlijk iets moet ontwikkelen, worden de krachten gebundeld en worden documenten ontwikkeld die iedere school kan aanpassen en gebruiken voor de eigen situatie.
Ventilatie op scholen
Er worden de laatste tijd regelmatig vragen gesteld over het wettelijk kader voor ventilatie op de scholen. Onderstaand volgt beknopt het antwoord daarop:
- Alle gebouwen met een onderwijsfunctie met een bouwvergunning afgegeven voor 2012 moeten voldoen aan de eisen uit het bouwbesluit voor bestaande bouw. Zie > https://www.bouwbesluitonline.nl/docs/wet/bb2012/hfd3/afd3-6/par3-6-2.
- Alle gebouwen met een onderwijsfunctie met een bouwvergunning afgegeven vanaf 2012 moeten voldoen aan de nieuwbouwregels. Zie > https://www.bouwbesluitonline.nl/docs/wet/bb2012/hfd3/afd3-6/par3-6-1.
- Gebouwen/lokalen met een onderwijsfunctie met een bouwvergunning afgegeven voor 2012 mogen (vertaald naar ppm CO2) maximaal 1200 ppm CO2 halen. Zie > https://arbocatalogusmbo.nl/inrichtingseisen-gebouw/binnenklimaat/.
- Naast het wettelijk kader zijn er de richtlijnen specifiek voor het MBO. Hierin staat een aantal richtlijnen die zijn opgesteld om covid-19 te voorkomen. Zie > https://www.mboraad.nl/nieuws/corona-update-richtlijnen-versie-30-van-en-voor-het-mbo-de-huidige-covid-19-periode.