Theateropleiding ROC van Amsterdam presenteert afstudeervoorstelling Over hoop

10 maart 2020 12:00

ROC van Amsterdam

Je hebt het gevoel dat je met 4-0 achterstaat. Je groeit op in een wereld die roept dat zij verwaarloosd is. Waarvan volwassenen zeggen dat het wel meevalt. Wat doe je dan, als je een jaar of achttien bent? Over dit thema gaat de voorstelling Over hoop.

De voorstelling wordt gemaakt door Internationaal Theater Amsterdam en de opleiding PACT+ Theater van het ROC van Amsterdam. De voorstelling is voor én door mbo-studenten en wordt begeleid door Internationaal Theater Amsterdam.

In Over hoop komen 11 jongeren samen. Ze maken de stand op van een wereld die overhoop lijkt te liggen. De spelers van PACT+ Theater onderzoeken samen met het artistiek team de vraag: hoe kunnen we onze doelen en hoop verenigen met de realiteit, de wereld van vandaag. Onder leiding van een professioneel artistiek team onderzoeken zij in hun laboratorium hoe wij verder moeten met deze wereld. Ze kijken hoe ze die bevindingen het beste kunnen delen met hun publiek.

Regisseur Karlijn Benthem 

“Hoop is de plek waar we stappen kunnen zetten zonder te weten waar we uitkomen, en in een wereld waar een hoop moet gebeuren is dat wat ons betreft een gebied wat we moeten gaan betreden.” Aldus regisseuse Karlijn Benthem. De regie van deze afstudeervoorstelling van PACT+ Theater is in handen van Karlijn Benthem, die zowel educatie maakt als regisseert. Eerder boekte zij succes met de TA-juniorproductie (nu ITA-junior) Kings of War jr. Karlijn Benthem maakt producties die relevant zijn voor jong en oud en die altijd interactief zijn. In haar voorstellingen creëert zij situaties waarin bezoekers zich veilig voelen om mee te denken, praten en spelen. 

Educatieprogramma

Over hoop is een voorstelling speciaal gemaakt voor mbo-studenten. Daarnaast wordt er bij de voorstelling door ITA (Internationaal Theater Amsterdam) een educatieprogramma aangeboden dat aansluit op het mbo-vak burgerschap. Actuele thema’s worden bespreekbaar gemaakt in de klas. Op 30 maart a.s. vindt een speciale studiedag plaats, waarop de docent burgerschap zich het educatieprogramma eigen maakt. Het educatieprogramma bestaat onder meer uit video’s voor in de klas. Deze video’s zijn ook los van de voorstelling blijvend inzetbaar tijdens lessen burgerschap op het mbo. Met dank aan steun van ITA, PACT+ Theater (ROC van Amsterdam), sQuare en FONDS 21 zijn aan de studiedag geen kosten verbonden voor de docent.  

Een unieke samenwerking

Met de samenwerking tussen ITA en de opleiding PACT+ Theater wordt creatief mbo-talent in de spotlights gezet en bestormt een nieuwe generatie makers en spelers het culturele veld. PACT+ vormt een Amsterdams collectief van artistieke mbo-opleidingen. Deze opleidingen op mbo-niveau 4 leiden op tot uitvoerend artiest op het gebied van dans, theater, muziek en music production. Daarnaast biedt dit project ook ruimte voor talentontwikkeling in het artistiek team, waarvoor drie hbo-studenten zijn aangetrokken om de taken van regieassistent, lichtontwerper en geluidsontwerper te vervullen. Tenslotte is sQuare betrokken bij het project. sQuare is Nederlands enige broedplaats voor de doorontwikkeling van mbo-afgestudeerde creatieven. Twee van sQuare’s members waren verantwoordelijk voor het campagnebeeld van Over Hoop en in samenwerking met een videograaf wordt momenteel gewerkt aan het educatieprogramma rondom de voorstelling. 

Tickets en info

De voorstelling is vanaf 29 mei 2020 te zien in Internationaal Theater Amsterdam. Tickets zijn te koop op de website van Over hoop a € 10 per persoon. Docenten kunnen zich hier met hun klas aanmelden voor de voorstelling Over hoop.

Credits

Regie Karlijn Benthem regie-assistent Barbara Willemsen vormgeving Judith Hofland dramaturgie Rosa Fontein regie-assistent Celine Kleijwegt (stage) geluidsontwerp Merijn Viergeven lichtontwerp Anouk Steenbakker.
Cast Josephine Borst, Donny van den Breul, Isa Cocco, Alex Correia, Lerenzo Gortmans, Joshua Halman, Dago Huygen, Koen van der Molen, Marlou Ruwette, Anne-Fleur Verkade, Jesse Zijlstra.