Studentenwelzijn - vitaal mbo

We ervaren het dagelijks in onze scholen en zien dat ook onderbouwd met conclusies uit onderzoeken van onder andere kennisinstituten en data uit TestJeLeefstijl.nl: het welzijn van onze studenten is verder onder druk komen te staan.

Dat steeds meer mbo-studenten mentale problemen ervaren als somberheid, eenzaamheid en serieuze gedachten hebben over een einde maken aan hun leven, heeft verschillende oorzaken:

  • Grotere aantallen studenten hebben tijdens de coronaperiode meer en grotere issues ervaren.
  • Meer studenten kampen met financiële problemen, ervaren prestatiedruk en/of hebben zorgen over de toekomst .

Waarom is studentenwelzijn belangrijk?

Studentenwelzijn is belangrijk voor het succesvol doorlopen van de schoolloopbaan. Daarvoor is het van belang dat hij of zij zich mentaal sterk genoeg voelt om alle aspecten aan te kunnen die horen bij het volwassen worden in combinatie met het volgen van een opleiding.

Tijdens de sluitingen van onderwijsinstellingen door de coronapandemie is het welzijn van studenten in het mbo extra onder druk komen te staan. Studenten zijn onzeker over zichzelf en hun toekomst (bron RIVM). Er zijn gevoelens van somberheid, eenzaamheid en gebrek aan sociaal contact. Wij vinden het belangrijk dat onze studenten zich goed voelen en daardoor ook goed kunnen meedraaien in het onderwijs.

Om studenten goed te kunnen ondersteunen op dit thema is er behoefte bij scholen aan een centrale vindplek waar alle informatie wordt ontsloten. Op deze pagina’s vind je, naast (erkende) interventies, programma’s en activiteiten, ook voorbeelden van mbo-scholen die kunnen inspireren.

Speerpunten:

Definitie van 'studentenwelzijn'

Studentenwelzijn is een veelzijdig concept en betekent in elk geval voor studenten een gevoel van zelfvertrouwen en veerkracht, het hebben van sociale steun, positief in het leven (kunnen) staan en toegerust zijn om mentale gezondheidsvaardigheden in te zetten, zoals het herkennen van eigen emoties en met eigen emoties te kunnen omgaan, open kunnen zijn over moeilijke situaties en hulp kunnen vragen (Kappe, 2017; Miers et al., 2024; van der Wegen & de Koning, 2023).

Onder studentenwelzijn wordt ook het voorkomen of verminderen van risicovol of problematisch gebruik van alcohol, roken, drugs, tabak, vapes en oneigenlijk gebruik van medicijnen verstaan. Daarnaast gaat het om vele subthema’s van mentale gezondheid zoals emotieregulatie, stress, prestatiedruk, angst en somberheid en eenzaamheid.