Volop uitdaging met draadjes, shoarma en een halve autoband voor vmbo-leerlingen

06 februari 2020 12:00

Friesland College

Ze moesten een robuuste wipwap maken van hout en een halve autoband, een broodje kipshoarma met aioli bereiden, een bloederige beenwond verzorgen van een kermende Lotus-patiënt of een andere uitdaging aangaan… Zeventig leerlingen van elf Friese vmbo-scholen lieten donderdag op het Friesland College in Leeuwarden zien wat zij al kunnen als aanstaande vaklui, in het provinciaal kampioenschap Skills Talents.

Tja, dan moet je ineens een lekker broodje maken van allerlei ingrediënten in een indrukwekkend restaurant op zo’n grote campus… En wat is nou de rucola, de veldsla of de peterselie in het recept dat je kreeg? Dan is het even zoeken. Maar als het een beetje wil, kom je er met wat overleg met z’n drieën altijd uit. Want samenwerken, dat is belangrijk in de opdrachten van Skills Talents.

Talent

Deze wedstrijden voor laatstejaars leerlingen uit het vmbo vormen een pakket met Skills Heroes, waarin mbo’ers de strijd met elkaar aangaan in opdrachten op allerlei vakgebieden. De landelijke finale van beide vindt dit keer plaats in Leeuwarden, in maart. Elf scholen uit Friesland hadden zich dit keer leerlingen aangemeld voor de provinciale voorronde van Skills Talents, die als gewoonlijk plaatsvond in de praktijklokalen van het Friesland College.

Dat is altijd spannend, zeker als er tijdsdruk op zit. Lukt het om in twee uren - aan de hand van een globale tekening - een schakelbord te maken van draden en buisjes, waarmee je twee lampen aan de praat krijgt? Jelmer, Rick en Marten van Anna Maria van Schurman in Franeker schoten in de stress, toen zij ‘last minute’ merkten dat een fitting wel erg los hing. Ze moesten nog even prutsen, maar de lampjes brandden op tijd – al gingen ze met de schakelaar niet meer uit. Toch een draadje verkeerd… Maar de jongens kwamen verder dan de andere teams, waar heel wat draden los bleven hangen.

Uitdaging

Zo zijn de wedstrijden altijd spannend. Leerlingen in de richting Economie en Ondernemen kregen een uitdagend pakket aan klussen voor een fictief bedrijf: orders bevestigen, post verwerken, mails maken over een vacature en noem maar op… Ook bij Media, Vormgeving en ICT waren leerlingen hard aan de slag, onder meer om een ontwerp te maken voor een raambiljet van een foodtruck.

En wat doe je met een ‘patiënt’ die met een beenwond in een verzorgingslokaal zit, door een ongeluk met tuingereedschap? Ze kreeg een mooi verbandje en het advies om toch een ambulance te bellen. ‘En voelt u zich nog misselijk?’ In het bouwlokaal ontstond even een speeltuin, toen ieder team de wipwap van hout en een halve autoband af had. Want dan moet je ‘m natuurlijk wel proberen...