Alfa-college winnaar Nederlandse Onderwijspremie mbo 2024

28 juni 2024 12:00

De opleiding ‘Interculturele coach – Onderwijsassistent’ van het Alfa-college heeft op 27 juni tijdens het ComeniusFestival uit handen van demissionair minister Robbert Dijkgraaf de Nederlandse Onderwijspremie mbo 2024 ontvangen. De premie van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) is de hoogste onderscheiding in het mbo, hbo en wo en werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt aan een mbo-team.

Dit jaar streden drie mbo-teams tot het allerlaatste moment om de felbegeerde hoofdprijs van 1,2 miljoen euro. Naast de opleiding ‘Interculturele coach – Onderwijsassistent’ van Alfa-college waren dat ‘Instrumentatie voor de Ruimtevaart en verder’ van de Leidse instrumentmakers School en ‘het internationale TEAMS-project voor maritieme ondernemers van de toekomst’ van het Scheepvaart- en Transport College (STC). Zij eindigden respectievelijk op een tweede en derde plaats, goed voor een bedrag van 800.000 en 500.00 euro.

Maatschappelijk relevant

Bij het bepalen van de uiteindelijke mbo-prijswinnaar werd onder meer gekeken naar voorstelkracht, projectimpact, aansluiting op de marktbehoefte en het creatief omgaan met de vaak strakke kwalificatiedossierregels. Dat het Alfa-college na verschillende presentaties en interviewrondes de meeste handen op elkaar kreeg, kwam volgens de jury onder meer door de integratie van Nederlands als tweede taal en vakinhoud, waarmee nieuwkomers een kans krijgen in het onderwijs én op de arbeidsmarkt. Studenten zélf zien hierdoor hun verblijf in de lesbanken als (veel) meer dan inburgering. Ze horen erbij, wat het project behalve innovatief ook maatschappelijk relevant maakt.

Innovatie in het mbo

Met het premiegeld kunnen docententeams hun innovatieve projecten verder ontwikkelen en blijven werken aan onderwijsinnovatie en kennisdeling, om zo hun onderwijs te verbeteren. Tijdens de prijsuitreiking benadrukte demissionair minister Robbert Dijkgraaf nogmaals het belang van innovatie, zeker in het mbo. “Deze onderwijspremie is een prijs voor het onderwijs zelf. De dynamiek van steeds stapelende innovaties wordt op mbo, hbo en wo met passie gedragen en beleden en zijn daarmee hetzelfde. Het onderwijs is een soort groot maatschappelijk laboratorium voor de toekomst, waarvan je de echte kracht – het investeren in toekomstige banen - pas op de lange termijn ziet.”

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Het NRO verwacht begin juli de volgende ronde van de Nederlandse Onderwijspremie voor mbo en ho te kunnen openstellen. Vanaf dat moment kunnen onderwijsteams tot 5 november 2024 een voordracht indienen met steun van het eigen instellingsbestuur, de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB MBO), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) of de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De voorwaarden en toelichting voor het indienen staan in de Call for proposals. Deze is naar verwachting begin juli op de website van het NRO te vinden.

 

Foto: Melvin Tas (Frisse Focus)