Kruimelpad
Reactie MBO Raad op Prinsjesdagplannen: “Toegankelijkheid mbo onder druk, kabinet neemt verkeerde afslag”
17 september 2024 12:00Het kabinet presenteerde tijdens Prinsjesdag op 17 september de Miljoenennota. Hieruit blijkt dat het kabinet weliswaar het belang van het mbo-onderwijs voor Nederland erkent, maar ook dat er meer van het mbo wordt gevraagd zonder dat hier extra geld voor beschikbaar is. Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, reageert: “Bezuinigingen van tientallen miljoenen hangen onze sector boven het hoofd en zetten de toegankelijkheid van het mbo serieus onder druk. Zonder goed opgeleide mbo’ers zijn ambitieuze doelen, zoals de klimaattransitie en het aanpakken van personeelstekorten in de zorg en bouw, onhaalbaar. Het kabinet neemt hiermee de verkeerde afslag”.
Pittige opdracht
De opdracht aan het mbo wordt alleen maar zwaarder, terwijl er tegelijkertijd flink wordt bezuinigd op onze sector. Van mbo-scholen wordt bijvoorbeeld verwacht dat zij het onvoldoende taal- en rekenniveau van studenten komend uit het voortgezet onderwijs op niveau brengen. “Een pittige opdracht waar mbo-scholen graag hun rol in willen pakken. Dat spreekt voor zich. Maar dat vraagt natuurlijk wel om een investering in ons onderwijs”, aldus Tekin.
Nieuwe belemmeringen
Ernstige zorgen zijn er over de dreigende korting op de subsidies, die met name het praktijkleren op de werkvloer zou treffen, de spil van ons beroepsonderwijs. Ook zien we nieuwe belemmeringen ontstaan voor de instroom in het mbo, mede door de btw-verhoging op boeken. “Straks is een gemiddelde mbo-student tientallen euro’s meer kwijt per studiejaar, in tegenstelling tot het voortgezet onderwijs waar je die kosten niet hebt. Dat is niet eerlijk en is van negatieve invloed op de keuze voor het mbo. We zetten forse stappen terug als gaat om waardering van het mbo”.
Mbo steeds vaker positieve keuze
Dit terwijl de MBO Raad ziet dat steeds meer studenten bewust kiezen voor een mbo-opleiding. "De eerste inschrijfcijfers laten een stabilisatie zien ten opzichte van 2023, wat positief is gezien eerdere prognoses van een daling. Daarnaast zien we al jaren een toename van havisten en vwo’ers die instromen. De goede arbeidsmarktperspectieven en het verbeterde imago van het mbo dragen hieraan bij. Het mbo is voor veel studenten een weloverwogen, positieve keuze. Laten we ervoor zorgen dat dit zo blijft," aldus Tekin.
Stabiliteit en financiële continuïteit cruciaal
Om deze positieve ontwikkelingen voort te zetten, roept de MBO Raad het kabinet op om de sector de benodigde stabiliteit en financiële continuïteit te blijven bieden. "We hebben voldoende middelen nodig om de urgente maatschappelijke opdracht vervat in de Werkagenda MBO en het Stagepact, die samen met onze partners zijn ontwikkeld, goed uit te voeren," stelt Tekin. "Zorg voor voldoende financiële middelen en randvoorwaarden, zodat het mbo zijn cruciale rol kan blijven vervullen, nu en de toekomst. Dat geldt overigens ook voor de andere onderwijssectoren. Investeren in onderwijs betaalt zich terug.
Publieke opdracht voor Leven Lang Ontwikkelen
Daarnaast pleit de MBO Raad voor een publieke opdracht voor Leven Lang Ontwikkelen in het mbo. "Momenteel is het om- en bijscholen van werknemers afhankelijk van de private markt en tijdelijke subsidies, wat ons belemmert om het volledige potentieel van werkenden en van onze scholen te benutten," legt Tekin uit. "Het mbo beschikt over de expertise en infrastructuur om mensen gedurende hun hele loopbaan te blijven ontwikkelen. Zonder het mbo en een publieke opdracht met bijbehorende middelen is een structurele oplossing voor de arbeidsmarktvraagstukken ver te zoeken”.