Integrale Veiligheid
Wanneer veiligheidsrisico’s met elkaar, vanuit verschillende aspecten bekeken worden en er vervolgens in samenhang maatregelen genomen worden, spreekt men van integraal veiligheidsbeleid. Bouwen aan integrale veiligheid gaat dan ook over eigenaarschap, inhoud en betrokkenen.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Een school waar iedereen zich deel van voelt en waar iedereen bijdraagt aan een veilig schoolklimaat is niet de verantwoordelijkheid van een aantal gespecialiseerde medewerkers. Veiligheid is van iedereen: student en personeel. Het vraagt aandacht voor alle veiligheidsaspecten, waarbij een cultuur van openheid, respect en tolerantie daarvoor de basis is.
Raakvlakken
Veiligheid is niet een op zichzelf staand onderwerp, maar kent vele raakvlakken met andere onderwerpen die het klimaat binnen een school bepalen. Naast de sociale en fysieke aspecten van dit thema, zijn er ook raakvlakken met burgerschapsonderwijs en de ontwikkeling van ‘kritisch denken’ binnen dit onderwijs.
Verbinding
Samen met externe partners zoals gemeenten, jeugdzorg, het ministerie van OCW, politie en reclassering wordt gewerkt aan de borging van een veilig schoolklimaat. Ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid.
Vier pijlers
Naast wettelijke bepalingen en eisen waar mbo-scholen aan moeten voldoen, kent het mbo vier pijlers waarlangs de scholen zelf, op maat, hun veiligheidsbeleid ontwikkelen:
- veilig leer- en werkklimaat
- veiligheid in curriculum
- veiligheid bij incidenten
- veilige infrastructuur