Eén op tien studenten maakt in het mbo nieuwe start

27-11-2018

Bijna 1,7 miljoen volwassenen tussen de 25 en 65 jaar volgden vorig jaar een vorm van scholing. De beweging naar een leven lang ontwikkelen in Nederland wordt daarmee steeds logischer, tonen cijfers van het CBS. Het mbo levert hier een steeds grotere bijdrage aan. Eén op de tien studenten in het mbo had eerder een baan of ontving een uitkering. Deze groep bestaat voornamelijk uit volwassenen boven de 25 jaar die een bbl-traject volgen en onderwijs met werk combineren. MBO Raad-voorzitter Ton Heerts: “Voor deze groep maakt het mbo een nieuwe start op de arbeidsmarkt mogelijk. Op die manier leveren onze scholen een belangrijke bijdrage aan een leven lang ontwikkelen.”

Afbeelding van Skills the Finals 2018, IJsselhallen in Zwolle
Afbeelding van Skills the Finals 2018, IJsselhallen in Zwolle

De MBO Raad maakt zich hard voor een brede toegankelijkheid van een leven lang ontwikkelen voor iedereen, dus ook voor ouderen, flexwerkers en werkenden in kleine bedrijven. Heerts: “Het is een belangrijke ontwikkeling volwassenen die een her- of doorstart op de arbeidsmarkt willen maken onze mbo-scholen steeds beter weten te vinden. Maar het mbo wil zich sterk maken voor de positie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt: juist voor hen moet een leven lang ontwikkelen vanzelfsprekend worden. Dat is nu nog niet het geval.”

Leerbanen (de bbl-route) zijn een belangrijke manier om een leven lang ontwikkelen in Nederland verder van de grond te krijgen. Volwassenen kunnen zo onderwijs combineren met werken in de beroepspraktijk. Daarom pleit de MBO Raad via de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven voor de noodzaak van een bbl-offensief.

marije hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673