
Kruimelpad
Extra ondersteuning voor studenten die dat nodig hebben
20 mei 2025 12:00Alle studenten verdienen het om goed voorbereid de arbeidsmarkt te betreden. Daarom zijn taal, rekenen en burgerschap van het grootste belang. De MBO Raad is trots dat verreweg de meeste studenten een diploma behalen en voldoen aan de taal- en rekeneisen die gevraagd worden om in de maatschappij te functioneren en door te stromen naar werk of een vervolgopleiding.
Als studenten aan een mbo-opleiding beginnen, is het basisniveau van taal en rekenen nog niet altijd op orde. Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad: “In het basis- en voortgezet onderwijs wordt keihard gewerkt aan het verbeteren van de taal- en rekenvaardigheid van hun leerlingen. Met de ondersteuning die scholen in het voortgezet onderwijs krijgen vanuit het Masterplan Basisvaardigheden, stromen leerlingen aan het einde van het schooljaar 2027-2028 door met voldoende basisvaardigheden taal en rekenen.”
Dat betekent dat het mbo de komende twee jaar een grote uitdaging heeft om studenten goed voor te bereiden op de maatschappij, arbeidsmarkt of vervolgonderwijs. De MBO Raad onderschrijft dan ook dat er veel extra geld nodig is om de basisvaardigheden van instromende studenten bij te spijkeren. Minister Bruins maakt voor de komende twee jaar 47 miljoen euro beschikbaar voor de basisvaardigheden taal, rekenen en burgerschap. Adnan Tekin: “Met dit geld kunnen mbo-scholen de komende twee jaren extra investeren in de begeleiding van studenten en achterstanden doelgericht aanpakken.”
Taaleisen
De minister kondigt ook nieuwe taaleisen aan die beter passen bij de diversiteit van het mbo. De in 2023 ingestelde expertgroep adviseert de minister nieuwe taaleisen in een breder kader te plaatsen waarin naast 2F en 3F ook het Europees Referentie Kader en de eindtermen Volwassenen Educatie worden meegenomen. Dit biedt de nodige ruimte om zowel kwaliteit als maatwerk te bieden voor bijvoorbeeld de groeiende doelgroep volwassenen. Tekin: “Wij ondersteunen dit advies van de expertgroep volledig en hopen dat de minister ook hierin het mbo de ruimte biedt om onderwijs en examinering zo in te richten dat álle studenten hun taalvaardigheid optimaal kunnen ontwikkelen.”
Professionaliseren
De MBO Raad onderstreept het belang van voortdurende professionalisering van docenten basisvaardigheden om de kwaliteit van het onderwijs te blijven waarborgen. In het mbo is een grote groep deskundige en gekwalificeerde docenten actief, ook op het gebied van Nederlands, rekenen en burgerschap. Velen van hen hebben de afgelopen jaren met succes professionaliseringstrajecten doorlopen om zich nog verder te bekwamen en zodoende hun studenten optimaal te kunnen begeleiden. De MBO Raad vraagt om maatwerk voor deze groep docenten.