Zo kennen we in Nederland bijna 500 kwalificaties. Opleidingen voor eenzelfde beroepengroep hebben een vergelijkbare basis en worden samen opgenomen in één kwalificatiedossier. Dit zorgt ervoor dat er ongeveer 180 kwalificatiedossiers zijn. Alle kwalificatiedossiers samen, noemen we de kwalificatiestructuur.
Het verrijkende deel bevat één of meerdere keuzedelen. Keuzedelen zijn de ‘plus’ op de opleiding en geven een verbreding of verdieping op de kwalificatie. Keuzedelen kunnen daarom in sommige gevallen algemeen van aard zijn, maar kunnen ook zeer specifiek zijn. Keuzedelen kunnen, vanwege actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, continu ontwikkeld worden (landelijk of regionaal).
Het aanbod van keuzedelen is groot. Het onderwijs en het bedrijfsleven hebben samen meer dan 1000 keuzedelen ontwikkeld.
Opbouw van een opleiding
Opleidingen bestaan uit:
- Een basisdeel dat generieke eisen stelt aan Nederlandse taal, rekenen, loopbaan en burgerschap en Engels (uitsluitend voor niveau 4) en beroepsspecifieke eisen op het gebied van vakkennis, vaardigheden en houdingsaspecten waarover de student moet beschikken in het werkveld.
- Een profieldeel dat vormgeeft aan de specifieke onderdelen van een kwalificatie die niet gelden voor alle kwalificaties in het dossier. De naam van het profiel wordt vermeld op het diploma.
- Keuzedelen die verbredend of verdiepend zijn en bijdragen aan een betere in- of doorstroom naar een vervolgopleiding. Scholen bepalen zelf welke keuzedelen worden opgenomen in het onderwijsaanbod. Vanaf schooljaar 2022-2023 tellen de keuzedelen mee in de slaag-zakregeling voor diplomering.