Kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen
In 2009 ondertekende de MBO Raad het convenant Duurzaam Inkopen. Samen met universiteiten en hogescholen beloofde het mbo zich in te zetten voor een duurzaam inkoopbeleid. De afspraken zijn onderdeel van de integrale visie op een duurzame beleidsvoering, samengebracht onder de naam maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo).
De MBO Raad ontving in 2012 een subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om scholen te ondersteunen bij duurzaam inkoopbeleid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit geld heeft het Facilitair Samenwerkingsverband Roc's, aoc's en vakscholen (FSR) gebruikt om vier beleidsinstrumenten te ontwikkelen:
- MBO-MVO quickscan ISO 26000;
- MBO-MVO detailscan ISO 26000 inclusief prioriteringsmatrix;
- MBO-MVO maturity model;
- Aansluiting met de webtool voor de zelfverklaring ISO 26000.
Met de bovenstaande instrumenten kunnen scholen bepalen in hoeverre zij duurzaam werken en wat zij kunnen verbeteren in de bedrijfsvoering.
Daarnaast delen de scholen binnen het FSR veel kennis op het gebied van duurzaam bouwen en gebruik van scholen. Ze wisselen onderling bijvoorbeeld ervaringen uit over led-verlichting, klimaatbeheersingssystemen en de isolatie van gebouwen.
Duurzaam onderwijs
Het kabinet vraagt naast een verduurzaming van het inkoopbeleid van de mbo-scholen ook om meer aandacht voor duurzaamheid in het curriculum van opleidingen. Vanaf 1 augustus 2015 hebben mbo-scholen de mogelijkheid een keuzedeel Duurzaamheid in de beroepsopleidingen op te nemen. Daarnaast is duurzaamheid verweven in diverse kwalificatiedossiers van het mbo.