
Kruimelpad
Inbreng voor de Tweede Kamerverkiezingen: inburgeren via de publieke route en een landelijk dekkend onderwijsaanbod
07 juli 2025 12:00Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen. Het middelbaar beroepsonderwijs speelt een sleutelrol in het aanpakken daarvan. In de komende kabinetsperiode tot 2030 leiden mbo-scholen ruim 600.000 studenten op tot vakbekwame professionals en weerbare burgers. Zij zijn onmisbaar voor de transities in onder meer de zorg, techniek, het onderwijs en defensie, en leveren daarmee een essentiële bijdrage aan onze brede welvaart. De MBO Raad pleit onder meer voor inburgering via de publieke onderwijsroute en voor het behoud van een landelijk dekkend onderwijsaanbod in elke regio.
De MBO Raad, de vereniging van mbo-scholen in Nederland, benadrukt dat het uitblijven van antwoorden op urgente maatschappelijke vragen kan leiden tot blijvende schade. “Dit door het gebrek aan lange termijn politiek”, zegt Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad. “Samen kunnen we juist enorm veel bereiken. Mbo-studenten maken het verschil, van het ziekenhuis tot de bouwplaats, van de energietransitie tot de frontlinie van veiligheid.”
De kracht van het mbo
Het mbo leidt niet alleen jongeren op voor een kansrijke start op de arbeidsmarkt, maar biedt ook volwassenen de mogelijkheid zich om- of bij te scholen en in te burgeren. Daarmee is het mbo een belangrijke motor achter arbeidsproductiviteit, innovatie op de werkvloer én een sterke samenleving.
De sector werkt intensief samen met bedrijfsleven en overheid aan een landelijk dekkend en toegankelijk opleidingsaanbod. Die samenwerking richt zich op thema’s als:
- Instroom en werving: Door vergrijzing en ontgroening daalt het aantal jongeren. Daarom investeert het mbo in goede loopbaanoriëntatie en een breed en aantrekkelijk onderwijsaanbod voor iedereen, van vmbo-leerling tot zij-instromer.
- Inburgering en inclusie: Mbo-scholen helpen nieuwkomers de taal, onze waarden én een vak te leren. Zo dragen ze bij aan integratie en duurzame inzetbaarheid. Een voorbeeld is de samenwerking tussen bouwbedrijf Heijmans en het Koning Willem I College.
- Sterke regio’s: Van Schin op Geul tot de Eemshaven: het mbo leidt vakmensen op die bijdragen aan leefbare, veilige en economisch sterke regio’s.
- Veiligheid en defensie: Het mbo is al jaren een belangrijke leverancier van defensiepersoneel en professionals in het veiligheidsdomein, zoals handhavers en beveiligers.
- Onderwijspersoneel: Mbo-docenten zijn onmisbaar voor goed onderwijs. Behoud en waardering van deze vakmensen is cruciaal, net als ruimte voor de inzet van professionals uit het werkveld.
- Digitale transformatie: Het mbo bereidt studenten voor op een toekomst waarin AI en digitale technologieën een centrale rol spelen. Daarbij staan gelijke kansen en digitale veiligheid voorop.
- Onderzoek en innovatie: Mbo-scholen vervullen een sleutelrol in praktijkgericht onderzoek, met voorbeelden als het practoraat Waterstof van DCTerra. Dat draagt bij aan regionale innovatie en sluit aan op miljardeninvesteringen in de energietransitie.
Geef het mbo de ruimte: voor brede welvaart en gelijke kansen
Om al deze ambities waar te maken, doet de MBO Raad een beroep op politiek Den Haag. Wij vragen onder meer om:
- Behoud van het brede aanbod en vrije studiekeuze
- Maak inburgeren via de publieke onderwijsroute mogelijk
- Investeringen in bereikbaarheid en voorzieningen in krimpregio’s
- Structurele financiering van onderzoek en innovatie
- Een wettelijke opdracht voor leven lang ontwikkelen en volwasseneducatie
- Goede stagevergoedingen en ondersteuning van het Arbeidsmarktpact
- Versterking van het lerarenbeleid
Binnenkort presenteert de MBO Raad samen met JOBmbo aanvullende voorstellen rond kansengelijkheid en mentaal welzijn.
Samen bouwen aan de toekomst
Het mbo levert graag een waardevolle bijdrage aan het oplossen van de uitdagingen waarvoor Nederland staat. De 600.000 opgeleide mensen die de komende jaren onze scholen verlaten, vormen een essentieel onderdeel van het antwoord. Benieuwd hoe? Lees onze volledige verkiezingsinzet.