Euregionale studiereis stimuleert docenten en managers Techniek

23-01-2018

Dertig docenten en managers uit techniekopleidingen reisden samen met een delegatie van de provincie Limburg op 10 en 11 januari naar de Euregio Nederland, België en Duitsland voor een tweedaagse studiereis. De werkgroep Internationalisering Techniek (btg TGO) stimuleert het delen van leerervaringen van scholen met Erasmus+ of andere internationale projectsubsidies.

Het Techniekcollege Zuid Limburg in Heerlen fungeerde als startlocatie voor de rondreis. Op het Techniekcollege Zuid Limburg kregen de deelnemers alle ins en outs te horen over het Euregio- project Garage 4.0. Dit project ondersteunt autobedrijven bij de verandering van het businessmodel dat zij moeten ondergaan. Hierna kregen de deelnemers een rondleiding door de school.

techniek college garage 4.0
Tijdens de eerste Euregionale studiereis van het onderwijscluster Metaal- Elektro en Installatietechniek kregen docenten en managers meer inzicht in het project Garage 4.0 van het Techniekcollege Zuid Limburg (fotografie: Dimmy Crombeen, student Mediavormgeving Arcus College).

Tri-diplomering heeft nog een weg te gaan
In het Duitstalige Eupen in België gaf de directeur van het Zentrum für Aus- und Weiterbildung des Mittelstandes Eupen een toelichting op het Belgisch onderwijssysteem. De deelnemers leerden dat bi- diplomering tussen België en Duitsland wel mogelijk is, maar tri-diplomering met Nederland niet meer. Vanwege de taaleisen die het Belgische onderwijs aan de Nederlandse taal stelt. Hier is nog een weg te gaan.

Vervolgens gaf de onderwijsmanager Automotive / Programmamanager Garage 4.0 een toelichting op de Belgische deelname aan het Euregioproject waarna een rondleiding volgde. ’s Avonds gaf Roy Palmen, voormalig directeur Techniekcollege Zuid Limburg, tijdens het diner uitleg over het vijf jaar durende traject om van Arcus College en ROC Leeuwenborg te komen tot één Techniekcollege Zuid Limburg.

Toekomstige medewerkers zijn thuis in mechatronica
Op dag twee, na een lezing over leiderschap in het onderwijs door professor Wil Foppen, ging de groep op excursie naar de Ford-fabriek in Keulen. Dit leverde veel nieuwe inzichten op. Zo is de productielijn van de Ford Fiesta voor bijna 90% robot gestuurd. Hierdoor zoeken automobielfabrieken hun toekomstige medewerkers met name in de mechatronica-opleidingen. Deze studenten weten immers het beste hoe zij robots moeten bedienen en onderhouden.

Om dergelijke studiereizen te kunnen verbeteren, heeft de bedrijfstakgroep TGO de deelnemers een evaluatieformulier gegeven. Het merendeel van de docenten en managers beoordeelde deze eerste studiereis van het onderwijscluster Metaal-Elektro en Installatietechniek als goed tot uitmuntend.

Voor meer informatie over de ervaringen van scholen met Erasmus+ of andere projectsubsidies in de techniek, kun je terecht bij de onderstaande contactpersonen.

Contactpersonen

Afbeelding van Mirjam Hensels-van den Broek

Mirjam van den Broek

Josefien Meijer

Josefien Meijer-Wilk

Secretaresse TGO Algemeen, vakcommissie MEI, vakcommissie PLOT