Internationale mobiliteit in het mbo hoger dan verwacht

04-10-2016

Bijna 6% van de mbo-studenten heeft tijdens de opleiding een buitenlandervaring opgedaan. Dat blijkt uit cijfers over studentenmobiliteit in het mbo die EP-Nuffic en SBB hebben gepubliceerd. In 2013 had 5,7% van de afgestudeerde mbo-studenten een buitenlandse studie-ervaring van minimaal 2 weken. Het percentage studenten met buitenlandervaring is daarmee een stuk hoger dan werd aangenomen en ligt vlak onder de EU-doelstelling van 6%. In de sector Voedsel, groen en gastvrijheid ligt het aantal studenten met buitenlandervaring (3.737 in 2013) het hoogst.

Afbeelding van studenten van het Friesland College (Maartje Roos)
Afbeelding van studenten op Friesland College (Maartje Roos)

De cijfers zijn mede tot stand gekomen door de samenwerking van EP-Nuffic met SBB. Gerrit Veneboer, directeur van SBB, wil graag dat er de komende jaren nog meer mbo-studenten naar het buitenland gaan. “We gaan het aantal erkende leerbedrijven in het buitenland daarom verder verhogen.”  

Bijna alle studenten die naar het buitenland gaan zijn minimaal achttien jaar oud. Meer dan twee derde is tussen de 19 en 21 jaar oud. Vrouwelijke studenten gaan bijna twee keer zo vaak naar het buitenland als hun mannelijke tegenhangers. De populairste bestemmingen liggen allemaal in Europa: Spanje, België, Duitsland, Engeland en Oostenrijk zijn favoriet.

Standpunt MBO Raad

Het is zeer goed nieuws dat Nederland de Europese doelstelling van 6% al bijna heeft bereikt. De MBO Raad onderschrijft het belang van een buitenlandervaring en van een internationale dimensie in het onderwijs van harte en ondersteunt dit via diverse nationale en Europese projecten. Het voortijdig bereiken van de 6%-doelstelling beschouwen wij niet als eindstation, maar als aanmoediging om de lat hoger te leggen. Ten slotte heeft 94%van de studenten geen buitenlandse studie-ervaring. Overigens is het bevorderen van de studentenmobiliteit volgens de MBO Raad niet de enige manier om onderwijs te internationaliseren. De keuzedelen Internationaliseren, virtuele mobiliteit en e-twinningsprojecten zijn andere mogelijkheden.

Manfred Polzin

Manfred Polzin

Beleidsadviseur - Policy advisor
marije hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673