Lichte verbetering in tevredenheid mbo-studenten

08-06-2016

Studenten op het mbo zijn iets positiever over hun opleiding en school. Gemiddeld krijgen scholen een 6,6 en opleidingen een 7,1. Dit blijkt uit de resultaten van de JOB-monitor. In 2014 lagen de rapportcijfers op respectievelijk een 6,5 en 7,0. Afgelopen maandag overhandigde het aftredende JOB-bestuur de resultaten van het tweejaarlijkse onderzoek aan minister Bussemaker in Nieuwspoort. Na de presentatie trad het nieuwe JOB-bestuur aan.

Afbeelding van de JOB-monitor 2016

De minister sprak haar trots uit over de hogere studentwaardering: het zijn kleine stappen, maar wel op verschillende terreinen. Ten opzichte van eerdere jaren zijn studenten onder andere positiever over studiebegeleiding en de sfeer op scholen. Ook erkennen zij dat scholen hun inspraak belangrijker vinden. Zestig procent van de studenten beoordeelt hun docenten als ‘goed’.

Twintig procent van de bol-studenten heeft volgens de JOB-monitor moeite een bpv-plaats te vinden. In 2014 ging het nog om 23 procent. Wel zijn er duidelijke verschillen. In de sector Uiterlijke verzorging gaat het om 38 procent van de studenten, bij Veiligheid en sport (12 procent) en Zorg en welzijn (14 procent) hebben minder studenten moeite een bpv-plaats te vinden.

Veel studenten uiten hun onvrede over het aangeschafte lesmateriaal: 41 procent van de studenten zegt dat dit te weinig wordt gebruikt. Daarnaast geeft ongeveer een kwart van de bevraagde studenten geeft aan niet te worden uitgedaagd tijdens de les. 22 procent vindt de lessen niet nuttig.

Dit was de negende editie van de JOB-monitor. Onderzoeksbureau ResearchNed doet in opdracht van JOB tweejaarlijks onderzoek naar de mening van studenten over het mbo. Dit jaar hebben 267.041 studenten hun mening gegeven. Dat is 56 procent van alle studenten op het mbo.

Marije Hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673