Heerts doelt daarmee op de voornemens die de regering naast die voor het beroepsonderwijs heeft opgenomen in het akkoord over bijvoorbeeld educatie, inburgering, burgerschap. “De maatschappelijke dienstplicht bijvoorbeeld moet bijdragen aan burgerschapsvorming en daar staat het mbo natuurlijk ook voor. Het is een uitdaging hoe we daar vanuit het mbo aan gaan bijdragen: onze jongeren zitten immers niet alleen in de schoolbanken, maar lopen stage of hebben leerwerkbanen. Maar we gaan ervan uit dat de ministeries en de politiek open staan voor de kennis en ervaring van en in de mbo-scholen."
Ook leven lang ontwikkelen is zo’n onderwerp waarvan het mbo het hart is. Ton Heerts: "Ruim 40% van de beroepsbevolking heeft een mbo-diploma, de werkgelegenheid voor mbo’ers is nu goed. Het mbo kan en wil voorop lopen in een leven lang ontwikkelen. Dat draait toch om het weerbaar maken en houden van zovele mbo’ ers op de arbeidsmarkt. We zien daar grote kansen voor maatwerkopleidingen in de toekomst. Daar hoort ook bij het helpen van kwetsbaren, zoals jongvolwassenen met meer afstand tot de arbeidsmarkt. Onze samenwerking met bedrijfsleven en gemeentes om jongeren die nu thuis op de bank zitten weer richting een baan te helpen binnen het perspectiefpact is daar een voorbeeld van."
Positief kritisch richting regeerakkoord
De MBO Raad kiest er nadrukkelijk voor het regeerakkoord positief kritisch te benaderen. "Er zijn overigens ook best vragen te stellen bij een aantal maatregelen en experimenten die nu op het mbo af gaan komen," zegt Heerts. "Zo is alweer een andere aanpak rond rekenen voor scholen echt niet te volgen. En we zien ook dat maatregelen zich soms onderling moeilijk tot elkaar verhouden."