MBO Raad medeondertekenaar Nationaal Preventieakkoord

23-11-2018

Op 30 november ondertekende de MBO Raad samen met het kabinet, diverse maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven het Nationaal Preventieakkoord. Ook het mbo levert immers een belangrijke bijdrage aan een gezonde leefomgeving voor jongeren én volwassenen. De MBO Raad is tevreden over het integrale karakter van het akkoord. MBO Raad-voorzitter Ton Heerts: “Een gezonde leefomgeving is een gedeelde verantwoordelijkheid. We zijn blij dat het akkoord dit erkent en uitgaat van de mogelijkheden die er al zijn om vanuit het onderwijs met partners een bijdrage te leveren aan dit onderwerp. Bovendien heeft staatssecretaris Paul Blokhuis toegezegd dat de aandacht voor een gezonde omgeving niet stopt nadat je achttien bent geworden. Er komt geen onderscheid tussen studenten op basis van hun leeftijd.”

Via onder andere het project Gezonde School werken de scholen al langer mee aan een gezonde toekomst voor Nederland. Meer dan 90 schoollocaties hebben inmiddels een vignet Gezonde School. Het stimuleren van een gezonde leefstijl is ook onlosmakelijk verbonden met burgerschap. Dat doen scholen vanuit de wettelijke opdracht voor het mbo (drievoudige kwalificatie). Heerts: “We bereiden studenten voor op de arbeidsmarkt en vervolgonderwijs en we geven studenten ook de nodige bagage om actief deel te nemen aan de maatschappij. Vitaal burgerschap is één van de vier dimensies en daarmee integraal onderdeel van de wettelijke burgerschapsopdracht van het mbo.”
 
Hoe ziet de burgerschapsopdracht er precies uit en op welke manier is een gezonde leefstijl daar onderdeel van? Bekijk het in de onderstaande animatie.

marije hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673
afbeelding Natascha Ponsioen

Natascha Ponsioen

Beleidsadviseur Vitaal MBO voor Gezonde School en TestJeLeefstijl.nl en Platform Sport & Gezonde Leefstijl