MBO Raad neemt 71 signalen Radar serieus

04-04-2017

De MBO Raad heeft met de redactie van Radar afgesproken dat de brancheorganisatie de 71 signalen krijgt die het tv-programma kreeg van jongeren die zich onterecht uitgeschreven voelen uit hun opleiding. Ton Heerts, voorzitter MBO Raad: "We willen weten of er een rode draad te ontdekken is in deze verhalen. Aan de hand daarvan kunnen we kijken of en welke acties we als mbo-scholen kunnen ondernemen." Heerts benadrukt dat uitschrijving uit een opleiding niet betekent dat een student van school verwijderd is en dus geen diploma kan halen. "Laat ik dat misverstand meteen uit de wereld helpen. Op het mbo is en blijft iedereen welkom om een diploma te halen van een opleiding die past bij zijn of haar talenten en competenties."

In de uitzending van Radar kwamen drie studenten aan het woord die hun uitschrijving van de opleiding ter discussie stelden. Onderbelicht in de reportage bleven de reacties van de betrokken scholen. Deze zijn op de site van het tv-programma geplaatst:

Ton Heerts: "De scholen in het mbo zien het als hun opdracht jongeren te begeleiden naar een goede start op onder meer de arbeidsmarkt, in een beroep dat bij hen past. Je mbo-diploma is het begin van een leven lang ontwikkelen. Het is belangrijk het hele verhaal te kennen om te kunnen analyseren waarom dat soms niet gaat zoals de jongeren zelf, maar ook de scholen, dat voor ogen hadden."

De MBO Raad wil de 71 signalen bespreken met de JOB, de jongerenorganisatie in het beroepsonderwijs. "Zij kunnen als vertegenwoordiger van de studenten meedenken over mogelijke oplossingen."