Minister reikt prijzen Beste rekenidee mbo uit

09-06-2016

Minister Bussemaker heeft de winnaars van de wedstrijd voor Beste rekenidee mbo, Jordy van Schijndel (Helicon Opleidingen), vier docenten van het Summa College en Ellen Bouwer (Albeda College Rotterdam) hun prijzen overhandigd. Dit gebeurde vandaag op het ministerie van OCW in Den Haag. De wedstrijd is een initiatief van BVMBO, de beroepsvereniging opleiders mbo.

De winnaar van de wedstrijd, Jordy van Schijndel van Helicon Opleidingen, bedacht een motiverende rekenactiviteit in de vorm van een bordspel. Het spel is een combinatie van Monopoly en Mens-erger-je-niet: spelers moeten in een race tegen de klok rekenopgaven oplossen. Op de tweede plaats eindigden Martijn van der Linden, Tosca van Rijswijck, Hans Wessels en Elmine Meijer van Summa College. Zij bedachten een rekenwandeling waarbij wandelaars gebruik maken van een app. Ellen Bouwer van het Albeda College Rotterdam eindigde op de derde plaats met een uitgewerkt projectplan dat aandacht besteedt aan beroepsgericht rekenen en 21st century skills. Martijn van der Linden en Mathijs Driessen van het Summa College Eindhoven kregen allebei nog een eervolle vermelding voor hun rekenideeën.

Om studenten te motiveren voor rekenonderwijs zijn bevlogen rekendocenten nodig die met creatieve lesmethoden kunnen inspireren en motiveren. BVMBO wil met de wedstrijd deze docent stimuleren in zijn of haar werk. Vanaf 14 maart (internationale pi-dag) tot 9 mei 2016 konden innovatieve en creatieve ideeën of voorbeelden voor rekenonderwijs worden ingestuurd via de website van BVMBO. Meer dan 40 inzendingen werden ingestuurd door enthousiaste docenten die een bijdrage willen leveren aan de motivatie van studenten voor rekenonderwijs. De jury van de wedstrijd bestond uit rekenexperts, de Leraar van het jaar 2015, de Landelijke ambassadeur mbo 2015 en een bestuurslid van de studentenorganisatie JOB. Zij beoordeelden de ideeën op onder andere uitwerking, uitvoerbaarheid en originaliteit. Jurylid Diederick de Vries concludeerde: ‘De enorme variatie en originaliteit hebben mij aangenaam verrast. Rekenen lééft!’

De bedenkers van de drie beste rekenideeën ontvingen van minister Bussemaker een certificaat en zijn beloond met een reis naar de ALM Conference van 3-7 Juli 2016 in Maynooth (Ierland). De ALM is de internationale zusterorganisatie van het Platform Rekendocenten en organiseert jaarlijks een internationale conferentie over rekenen in het beroepsonderwijs. De prijswinnaars van het Beste rekenidee mbo mogen hier hun beste rekenidee presenteren.

Alle inzendingen worden gepubliceerd op de websites van BVMBO en het Steunpunt Taal en Rekenen.

Marjolein Held, voorzitter BVMBO feliciteert Jordy van Schijndel (Helicon Opleidingen) met de eerste prijs.