Ondanks faillissementen voldoende stages in de retail

06-04-2016

In verreweg de meeste beroepsgroepen zijn voldoende stages en leerbanen beschikbaar voor mbo-studenten. Dat meldt de vorige week uitgebrachte SBB Barometer. Het aanbod is groot genoeg in bijvoorbeeld horeca, transport, logistiek en bouw. Ook in de retail, waar de afgelopen maanden meerdere winkelketens failliet gingen, zijn voldoende stagemogelijkheden. In laboratoriumtechniek, zorg en mode, interieur, textiel en tapijt zijn over het algemeen onvoldoende stageplaatsen.

SBB Barometer

Voldoende kans

Vanwege de aantrekkende economie en licht toenemende (consumenten)bestedingen hebben bedrijven in horeca, retail, bouw, transport en logistiek behoefte aan stagiairs. Studenten van bijvoorbeeld de opleidingen verkoopspecialist en manager retail hebben ruim voldoende kans op het vinden van een geschikte stageplaats, ondanks een aantal faillissementen van winkelketens. In de laboratoriumtechniek zijn stelselmatig tekorten aan stageplaatsen. Ook in de zorg is het aanbod van stages en leerbanen niet toereikend.

Sinds bekend werd dat winkelketens gevaar liepen, ging SBB in samenwerking met scholen, bedrijven en brancheorganisaties op zoek naar vervangende stageplaatsen. Met als resultaat dat het merendeel van de studenten een vervangende stageplek vindt.

Arbeidsmarkt

Een groot aantal opleidingen hebben voor studenten een gunstig perspectief op de arbeidsmarkt. Beroepen die op dit moment een goede kans op werk bieden voor recent gediplomeerden zijn onder andere chauffeur wegvervoer, kok en hovenier. Dat zijn tevens opleidingen met veel gediplomeerden. Ook in de retail bestaan kansrijke beroepen voor studenten die dit jaar hun opleiding afronden, zoals verkoper, verkoopspecialist en manager retail.