Ook het mbo loopt achter met aanmeldingen

21-03-2022

Niet alleen in het hbo en wo (Trouw, 21 maart 2022), ook in het mbo blijven aanmeldingen voor opleidingen over het algemeen achter. Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad: “Dat krijgen we van veel scholen terug. Ik roep daarom alle jongeren die nadenken over hun vervolgstap: niet te lang mee wachten, meld je aan! Met een mbo-diploma heb je goud in handen.”

Dat jongeren hun keuze voor een mbo-opleiding na de coronacrisis voor zich uitschuiven is op zich niet zo gek, vindt Tekin. “Ik spreek veel jongeren. Ze vertellen me dat de coronajaren heel pittig waren en dat ze ook nadenken over een tussenjaar. Dus even niet aan de studie, maar genieten van de vrijheid.” Een andere mogelijke verklaring voor het achterblijven van de aanmeldingen is het verschuiven van de aanmelddatum van 1 april naar 1 mei. “Jongeren hebben daardoor langer de tijd, en dan ligt uitstel wat sneller voor de hand. Zolang het maar geen afstel wordt. Jongeren vinden kunnen kiezen voor een specifieke school heel belangrijk. Online is dat lastiger. Naar open dagen kunnen gaan is daarom belangrijk. Gelukkig kan dit nu weer, dus we verwachten dat veel jongeren alsnog gaan kiezen voor het mbo.”

Mbo is verstandige keuze

Dat dit een verstandige keuze is, daar kan uiteraard geen misverstand over bestaan: “Het bedrijfsleven staat te springen om gediplomeerde, goed opgeleide beroepsbeoefenaars. De zorg, de techniek, defensie, retail, het onderwijs, creatieve industrie… Elke keuze staat op dit moment voor een prachtige start op de arbeidsmarkt. En in de samenleving, want het mbo leidt uiteraard voor meer op dan een diploma.” Zorgelijk vindt Tekin wel de signalen dat jongeren die alle talenten hebben om op het mbo te excelleren, toch voor het havo kiezen. “De corona-aanpassingen in de diploma-eisen in het vo maken dat mogelijk. Maar niet alles wat kan, is ook verstandig. Natuurlijk, het is altijd goed om jezelf uit te dagen. Maar als de kans aanwezig is dat je bijvoorbeeld leren op de werkvloer tijdens een stage leuker vindt dan veel theorie en algemene vakken, dan loop je ook een relatief groter risico om uit te vallen, met alle frustraties die daarbij horen.”

De MBO Raad-voorzitter roept daarom alle jongeren die nu voor een beroepskeuze staan om zich goed te oriënteren op de opleidingen in het mbo. “En volg je hart, maar ook je verstand.”