Techniekpact on Tour: meisjes en techniek mbo

08-03-2016

De Nederlandse economie heeft behoefte aan meer technici, maar de instroom vanuit het onderwijs blijft achter op de vraag van de arbeidsmarkt. Bovendien kiezen nu vooral jongens voor opleidingen in de technische sector. Daarom komt op dinsdag 8 maart (Internationale Vrouwendag) Techniekpact on Tour naar Rotterdam met een speciale editie over meisjes en vrouwen in vmbo en mbo techniek.

Met de juiste ondersteuning van docenten, decanen, studieloopbaanbegeleiders en ouders kunnen veel meer meisjes hun talent voor bèta, techniek of ICT ontdekken en ontwikkelen. Eind 2015 hebben opleidingsmanagers van technische mbo-opleidingen in samenwerking met de MBO Raad en het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek (VHTO) de handen ineen geslagen. Met een lijst willen zij meer meisjes enthousiast maken voor de techniek.

Op 8 maart begint het programma van Techniekpact On Tour met het voorstellen van de nieuwe vrouwelijke ambassadeur van het Techniekpact. Vervolgens vertellen Nancy Klomp (winnaar van de Femme Tech Bedrijven Award 2015) en Rachel baan (Docent van het Jaar) over hun ervaringen. Daarna kunnen docenten onder leiding van opleidingsmanagers van technische mbo-opleidingen meepraten over welke acties in vmbo en mbo meer meisjes enthousiast maken voor een toekomst in de technische sector.

Vooraf en tijdens de bijeenkomst vindt er op dezelfde locatie een Meidenfestival voor 90 vmbo-meisjes plaats. Vrouwen uit technische functies en mbo-studentes zullen hen inspireren met hun praktijkverhalen en hen begeleiden bij praktische doe-opdrachten.

Afbeelding van Pia Deveneijns

Pia Deveneijns