Volwassene heeft voorkeur voor praktijkleren

17-04-2019

Onderzoeksbureau Panteia bood op 9 april een onderzoek aan over leven lang ontwikkelen aan de vaste commissies voor OCW en SZW. Uit het onderzoek blijkt de voorkeur van volwassenen voor scholing in de praktijk. Daarnaast ondersteunt het de opvatting van de MBO Raad dat het Levenlanglerenkrediet ook beschikbaar moet zijn voor bbl-studenten.

Afbeelding van rapport Panteia over belemmingen leven lang ontwikkelen
Afbeelding van rapport Panteia over belemmeringen leven lang ontwikkelen

Het rapport bevestigt de voorkeur van volwassenen met een mbo-achtergrond voor scholing in de praktijk. Mbo’ers zijn over het algemeen praktisch ingesteld en liever praktisch bezig. Niet voor niets weten steeds meer werkgevers en werknemers het mbo te vinden voor de scholing van volwassenen. De bbl is bij uitstek de leerweg die past bij de manier waarop werkenden willen te leren. Via de bbl zijn werknemers verzekerd van een inkomen én het leren vindt op maat, in de praktijk, plaats.

Bovendien bevestigt het onderzoek van Panteia de opvatting van de MBO Raad dat het Levenlanglerenkrediet ook beschikbaar zou moeten zijn voor bbl’ers. Dat is nu niet het geval en dat is vreemd. Het krediet stimuleert meer volwassenen om scholing te volgen. Ook een individuele ontwikkelrekening of persoonlijk budget kan volwassenen in sommige gevallen een duwtje in de rug geven.

Panteia deed op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek naar de belemmeringen bij burgers om zich blijvend te ontwikkelen. Het bureau ondervroeg verschillende doelgroepen: lager en middelbaar opgeleiden, flexkrachten en alleenstaande moeders. Het onderzoek wijst uit dat er verschillende belemmeringen zijn voor mensen voor een leven lang ontwikkelen. Ze houden vast aan zekerheden en hebben vaak onvoldoende beeld van hun toekomst. Daarbij komt ook dat sommigen een negatieve kijk op scholing bestaat. Andere belemmeringen zijn een combinatie van negatieve leerervaring, een gebrek aan zelfvertrouwen of tijdgebrek door omstandigheden in de werk- of privésituatie.

Afbeelding van Pia Deveneijns

Pia Deveneijns

marije hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673