Vonhof: ‘Voor de toekomst van onderwijs voor volwassenen kijkt MKB-Nederland naar het mbo’

30-11-2018

“Een sterk punt aan het mbo vind ik de organisatie van de samenwerking met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld via SBB,” zei Jacco Vonhof 28 november op de Algemene ledenvergadering van de MBO Raad. De nieuwe voorzitter van MKB-Nederland sprak op uitnodiging van MBO Raad-voorzitter Ton Heerts onder meer over het belang van het mbo voor het midden- en kleinbedrijf in Nederland. Vonhof: “Als het gaat om de toekomst van het onderwijs denk ik vooral aan het onderwijs voor volwassenen. Daarvoor kijken wij nadrukkelijk naar het mbo.”

Cibap-student Karel Haans reikt aan de voorzitter van MKB-Nederland zijn zelfgemaakte lamp uit.

Vonhof is een echte ondernemer, die op zijn 22ste in Zwolle voor zichzelf begon als glazenwasser. Dat groeide uit tot een schoonmaakbedrijf met bijna 2000 man personeel. “Dat ging wonderbaarlijk goed. Hoe meer ik mijn mond open deed, hoe groter het bedrijf werd. Maar ik moest mij niet te veel met de bedrijfsvoering bezig houden, merkte ik al snel. Ik wilde me ook met andere zaken bezighouden die betrekking hebben op het ondernemerschap.”

Leerrechten

Vonhof sprak tijdens de ALV met mbo-bestuurders onder andere over de thema’s macrodoelmatigheid, het geloof in maakbaarheid en een leven lang ontwikkelen. Vonhof: “Bij dit laatste onderwerp kijk ik vooral naar leerrechten en de manier waarop dit is georganiseerd. Jongeren met een mbo-diploma op zak houden feitelijk heel veel leerrechten over vergeleken met een wo-gediplomeerde. We moeten daarom een infrastructuur opzetten die volwassenen laat zien waar ze recht op hebben, maar ook uitdaagt om zich verder te ontwikkelen.”

In de regio Zwolle haalt Vonhof veel inspiratie voor de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. “In het Zwolse model gaat het over elkaar iets gunnen: de basis voor afspraken is niet wat je op papier zet, maar wat je ermee doet. De basis daarvan is begrijpen dat de een soms een overwinning nodig heeft en elkaar iets durven gunnen.”

Tot slot ging Vonhof in op regionalisering. Zijn ambitie is om MKB-Nederland ook weer sterker te organiseren in de regio. “Ik ben geen voorzitter geworden om ondernemers in de regio te vertellen hoe het in Den Haag werkt, maar juist andersom: om Den Haag te laten zien hoe het in de regio gaat, waar ondernemers daar tegenaan lopen.

marije hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673