Wat is het project Kansen Krijgen Kansen Pakken?

02-05-2016

Kansen Krijgen Kansen Pakken vertelt de verhalen van (klein)kinderen van voormalige gastarbeiders die zich hebben ontwikkeld tot ambitieuze Nederlandse wereldburgers. Ze voelen zich thuis in Nederland. Dat ging niet vanzelf. Hoe slaagden ze erin barrières te doorbreken? Welke mogelijkheden hebben ze benut? En hoe konden ze zich wortelen in de Nederlandse samenleving zonder hun eigen afkomst en culturele identiteit te verliezen? Een serie educatieve clips, een driedelige documentaire (NTR) en een landelijke campagne werpen licht op deze vragen.

De educatieve clips van Kansen Krijgen Kansen Pakken worden ontwikkeld in samenwerking met een adviesgroep van docenten. Thema’s zoals arbeids- en maatschappelijke participatie, familie, religie, talentontwikkeling, herkomst, idealen en ambitie komen aan bod.

Voor de landelijke campagne vanaf 19 mei 2016 organiseren verschillende scholen en organisaties diverse activiteiten zoals filmvertoningen, debatten en dialoogbijeenkomsten. De campagne wil de discussie aanmoedigen op scholen, in wijken, dorpen en steden.

Docenten die ook een dialoog in de klas willen stimuleren kunnen contact opnemen met Kansen Krijgen Kansen Pakken. Wanneer zij hun initiatief en gegevens mailen naar info@kansenkrijgen.nl verschijnt de bijdrage op de website en neemt de organisatie het initiatief mee in andere publiciteitsuitingen rondom het project. Samen met docenten wil Kansen Krijgen Kansen Pakken een andere manier van kijken voorstellen: een genuanceerde kijk op onze samenleving.

De lancering van de landelijke campagne vindt plaats op 19 mei bij MBO Utrecht door Koningin Máxima.

Afleveringen van de driedelige documentaire worden uitgezonden door de NTR op zondag 22 mei, 29 mei en 5 juni om 21.05 op NPO 2.

Koningin Máxima
Koningin Máxima opent de campagneweek - afbeelding van provincie Drenthe, CC licentie, Flickr.com