Interview Claudia Reiner

06 oktober 2022 12:00

Het woonhuis van Claudia Reiner, voorzitter van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven), is nagenoeg gasloos. Haar installatiebedrijf in Sittard is volledig geëlektrificeerd. De omslag naar duurzame energie is de oplossing van het energievraagstuk op de lange termijn, vindt ze. “De acute energiecrisis zorgt voor chaos en de arbeidsmarkt is oververhit. Maar door flexibilisering, het inbedden van nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs vanuit het bedrijfsleven, kunnen we snel stappen zetten.”

“Zeker bij de technische opleidingen, die juist nu in het kader van de energietransitie zo nodig zijn, kampt het mbo met een tekort aan instroom. Wat we nog beter kunnen doen, is duidelijker maken wat de sector doet en wat de mogelijkheden zijn. Het werk is gevarieerd, je wordt bijvoorbeeld opgeleid tot klimaattechnicus, met kennis van het werken met allerlei soorten energiebronnen. Daarnaast zetten we in op het opleiden van zij-instromers. Bijvoorbeeld via ons mbo-certificaat ‘Hybride warmtepompen’. Zij-instromers kunnen met dit soort certificaten meteen aan de slag in het bedrijfsleven.”

Praktijkcentrum

“Bij de technische leerbedrijven piept en kraakt het. Ze hebben het verschrikkelijk druk, maar zijn wel zo nuchter én toekomstgericht, dat opleiden via stages en leerplekken door moet blijven gaan. Daarvoor spannen onderwijs en bedrijven zich gezamenlijk in. Een goed voorbeeld hiervan is CIVIL, het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Installatietechniek Limburg. Een publiek-private samenwerking die een mooi praktijkcentrum heeft opgeleverd waar mbo-studenten in een testomgeving kennis kunnen maken met alle nieuwe technieken.”

Aansluiting

“De huidige energiecrisis zet verduurzaming nog urgenter op de kaart. Daarbij loop je nu wel tegen grenzen aan. Zoals die van het energienet. Wanneer met name grotere bedrijven willen elektrificeren, hebben ze een zwaardere aansluiting nodig. In Noord-Brabant en Limburg is het netwerk daar te vol voor, in andere delen van Nederland zal dat probleem zich ook gaan voordoen. We zullen dus in de infrastructuur moeten investeren en een slimmer energiemanagement moeten optuigen.“

Erkend leerbedrijf

“Graag wil ik nog inhaken op de woorden van minister Dijkgraaf, die het mbo wil emanciperen en een gelijkwaardige positie wil geven in het Nederlandse onderwijsbestel. Onze Europarlementariër Mohamed Chaïm heeft een mbo-student stage laten lopen. Het Europees Parlement is echter voor het mbo nog geen erkend leerbedrijf. Dat gaan we nu snel veranderen, zodat onze studenten er wél terecht kunnen voor een erkende stage of leerwerkplek. Mbo-studenten hebben praktische denkkennis, die ook op een platform als het Europees Parlement absoluut betekenisvol is.”

Claudia Reiner schittert in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt de video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken: