Interview Jacco Vonhof

06 oktober 2022 12:00

Reeds lang voordat hij als voorzitter van MKB-Nederland ook een voorbeeldfunctie op zich nam, was Jacco Vonhof in zijn schoonmaakbedrijf met duurzaamheid bezig. Qua energie en milieubelasting, maar zeker ook gericht op zijn mensen. “Sociale duurzaamheid, zodat mensen niet omvallen, zich kunnen blijven ontwikkelen en carrière kunnen maken.”

“Het mkb heeft in het kader van de energietransitie twee opdrachten. Als eerste moeten we zelf verduurzamen, waarbij de energieprijzen de druk hierop nog vergroten. Die ambitie is er, maar soms mist de ondersteuning en is het vaak moeilijk om de financiering voor dit soort investeringen rond te krijgen. Bovendien is de infrastructuur voor elektrificeren lang nog niet overal op orde. Dan wil je zonnepanelen op je dak leggen, maar is er geen ruimte op het energienet. Daarnaast zorgt het mkb voor de uitvoering van de energietransitie: van zonnepanelen tot laadpalen. En hier speelt het probleem van een gebrek aan arbeidskrachten.”

Hart

“Er zijn tot 2030 zo’n 60 duizend mensen in de techniek nodig. Dat betekent onder andere dat we mbo-studenten méér en beter moeten stimuleren om voor een technisch beroep te kiezen. Door duidelijk te maken - ook aan ouders en verzorgers - dat het ‘blue collar’ imago niet meer klopt. Door meer nadruk te leggen op de kansrijke mbo-beroepen. Door de dynamische en innovatieve leeromgeving te promoten. Ik gun elke jonge mbo-student een beroep waar zijn of haar hart sneller van klopt, tegelijkertijd mag een gunstig toekomstperspectief daar een prominente rol in spelen.”

Opleidingsinspanning

“Ik zie een grote rol weggelegd voor de duale bbl-route. Die komt tegemoet aan wat zowel de mbo-studenten als de mkb-bedrijven graag willen. In de praktijk ‘learning by doing’, ook door de meest actuele stand van de techniek beschikbaar te hebben. Hier is ook overleg over met het ministerie van OCW. Om mkb-bedrijven deels tegemoet te komen in hun opleidingsinspanning én om de verdere groei van de bbl-route te faciliteren, ook in het kader van een leven lang ontwikkelen. Een route die studenten laat wennen aan de combinatie leren en werken, waardoor ze dat in hun maatschappelijke carrière ook gemakkelijker zullen blijven doen.”

Zuinig

“In mijn eigen schoonmaakbedrijf is 30 procent van ons wagenpark elektrisch, hebben we zonnepanelen, een papierloos kantoor en gebruiken we energiezuinige en milieuvriendelijke materialen. Je ziet trouwens dat het hele mkb met duurzaamheid bezig is, daar wordt echt niet meer over gediscussieerd. Daarnaast hebben duurzaamheid en circulariteit ook een sociaal karakter. Mijn medewerkers zijn 70 procent van de kosten, daar ben ik zuinig op. En dat doe ik door duurzaam met ze om te gaan: zorgen dat ze niet omvallen, dat ze zich kunnen blijven ontwikkelen en dat ze binnen maar zeker ook buiten ons bedrijf carrière kunnen maken.”

Jacco Vonhof schittert in de video ‘Jij gaat het doen, het mbo doet ‘t’. Je kunt de video – de afsluiter van de Nationale Opening mbo-jaar 2022-2023 – hier bekijken: