Leeroverzicht gelanceerd

11 oktober 2022 12:00

Het online platform Leeroverzicht, dat het ministerie van OCW heeft ontwikkeld samen met de MBO Raad en andere partijen, is maandag gelanceerd. Dit is het eerste onafhankelijke opleidingsoverzicht op één plek met het meest complete aanbod van alle beschikbare opleidingen, cursussen en trainingen én alle bijbehorende financiële regelingen en subsidies.

Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad: “Of je nu stukadoor bent of verkoper; of je nu net je eerste baan hebt of al jaren aan de slag bent; het is belangrijk om je kennis en ervaring steeds weer bij te schaven. Blijven leren biedt je nieuwe perspectieven om je doelen waar te maken, bij te blijven en een goede boterham te verdienen.”

De website leeroverzicht.nl helpt mensen die op zoek zijn naar geschikte scholing en door het bos de bomen niet meer zien, met een overzicht van meer dan 70.000 opleidingen voor werkenden en werkzoekenden. Het gaat om trainingen, cursussen en praktijkleren en ook om opleidingen waarmee je een wettelijk erkend diploma of certificaat kunt halen. Op de website staat een helder overzicht van 300 financiële regelingen (landelijke en regionaal) om de kosten voor leren en ontwikkelen gedeeltelijk of helemaal te betalen.

Opleidingen

Op leeroverzicht.nl zijn onder meer de diplomagerichte opleidingen van mbo-scholen opgenomen. Tekin: "Je een leven lang kunnen ontwikkelen is cruciaal op de huidige arbeidsmarkt. Het mbo heeft daar een belangrijke rol in. Ook als werkende kun je altijd bij ons terecht. En het is belangrijk dat we die leercultuur meegeven aan elke student. Leeroverzicht.nl helpt daarbij."

Onafhankelijk

Het platform is onafhankelijk en vertegenwoordigt geen commerciële belangen. Vanuit het Nationaal Groeifonds is voor de ontwikkeling van het Leeroverzicht geld beschikbaar gesteld. Het Leeroverzicht is één van de initiatieven uit het meerjarig actieprogramma Leven Lang Ontwikkelen (2019–2022). Het bevorderen van de leercultuur in Nederland is het doel van dit programma.